2024. április 26., péntek

Megkezdték az abakusszal való oktatást

A szabadkai Malac Genijalac mentális aritmetikával foglalkozó iskolába Vajdaság különböző településeiről érkeztek a diákok

A hétvégén megkezdődött a munka a Malac Genijalac mentális aritmetikával foglalkozó iskolában Szabadkán. Az egész országban egyedül itt működik magyar nyelven is csoport, kettő is. A magyar csoportok tanárnőjét, Soós Boglárkát kérdeztük az első órák tapasztalatairól.

– Két csoporttal dolgozunk, az egyikben 8 évnél fiatalabbak vannak, a másikban pedig a 9–12 évesek. Vajdaság különböző településeiről érkeztek, Szabadka mellett Palicsról, Hajdújárásról, Csantavérről, Zentáról, Királyhalomról is. Nyolc gyerek van a csoportokban, és már az első órán nagyon lelkesen dolgoztak. Ugyanis a bemutatkozás után mindjárt el is kezdtük a munkát. Megismertettük őket az abakusszal, hogyan kell letenni, alapállásba állítani, a golyókat melyik ujjukkal tolják, melyikkel húzzák, majd elkezdtük a feladatokat is az egyjegyű számokkal, az idősebb gyerekekkel a négyjegyű számokig is eljutottunk. Azt kell mondanom, hogy a gyerekek nagyon ügyesek voltak, és akadtak olyanok, akik már az első órán is kiemelkedően dolgoztak, nagyon jól ráéreztek a számolásra – hallottuk a tanárnőtől, aki egy korábbi beszélgetésünk alkalmával már ismertette a Menar módszerű mentális aritmetika lényegét. Mint akkor elmondta, megtanulnak a gyerekek fejben számolni, a módszert abakusz segítségével sajátítják el. Ez egy fa számológép, amelyen oszloponként el van felezve a tábla, felül 1, alul 4 golyó van, az eredményt pedig az mutatja, ami a középső elválasztó vonalhoz hozzáér. Egy idő után a gyerekeknek nem is kell már kézbe venniük az abakuszt, hanem maguk elé képzelve is tudnak már számolni. Ezzel a módszerrel a bal és a jobb agyfélteke aktivitása is megsokszorozódik, javul a vizuális készség, a koncentrációkészség, a fotografikus memória is, könnyebben tanulnak idegen nyelveket is.

A tanulók kezdőcsomagjában az abakusz mellett tankönyvek is szerepelnek, a magyar nyelvű tankönyvek ezen a héten érkeznek meg a gyerekekhez. És még csatlakozni is lehet a meglévő csapathoz, az iskola január 1-ig még fogad jelentkezőket. Érdeklődni a 060/756-54-23-as telefonszámon lehet.