2024. április 26., péntek

Többen meghaltak egy kaliforniai technopartyn keletkezett tűzben

Legalább kilenc ember meghalt és mintegy 25 eltűnt a kailforniai Oakland egy - korábban áruháznak mondott - raktárépületében, ahol tűz ütött ki egy éjszakai technoparty közben - közölte szombaton a város tűzoltóparancsnoka.

A tűz keletkezésének okát egyelőre nem sikerült megállapítani.
Teresa Deloach-Reed tűzoltóparancsnok elmondta, hogy a "hatalmas" épület tetőszerkezete beomlott, jelentősen megnehezítve az áldozatok megtalálását.
A város Fruitvale kerületében található épületben lakások és műhelyek is voltak.
Az épület nagyobbik részét még nem sikerült átkutatni - mondta el sajtóértekezletén a tűzoltóparancsnok, reményét fejezve ki, hogy a halálos áldozatok száma nem emelkedik tovább.
Az esemény Facebook-oldala szerint 176 ember tervezte, hogy részt vesz a partyn, amelynek fő műsorszáma az elektronikus, rave zenét játszó Golden Donna együttes fellépése volt. A Facebook-oldalon további 355-en jelezték, hogy érdeklődnek az esemény iránt. Több olyan ember is írt az eseményről bejegyzést a világhálóra, akit nem találnak.
A Mercury News című oaklandi lap értesülése szerint mintegy hetvenen lehettek az eseményen.
A BBC brit közszolgálati televízió beszámolója szerint az épület nem volt hivatalos koncerthelyszín, s nem volt benne önműködő tűzoltó berendezés. A koncert megrendezését állítólag néhány órával annak kezdete előtt jelezték a hatóságoknak.
A televíziós tudósítások képsorain az ipari épület tetőszerkezetéből felcsapó több méter magas lángok láthatók.