2024. április 26., péntek

Sütibetyárok

Az elmúlt két napban két cukrászdába is betörtek – A rendőrség nem vett ujjlenyomatot

Csütörtök virradóra ismeretlen tettesek betörtek a Tejpiacnál lévő Mignon cukrászdába, majd egy nappal később az Arsenije Čarnojević utcában működő Vremeplov cukrászda is a tolvajok céltáblája lett. Az első eset után még beszélhettünk volna véletlenszerűen kiválasztott üzletről, az azonban, hogy egy napra rá egy másik cukrászdába is betörtek, arra enged következtetni, hogy a betörők tudatosan szemelték ki a cukrászdákat, ahol ugyan nincs nagy érték, mégis kevésbé őrzött, mint például egy kioszk vagy egy pénzváltó.

Sekulić Eszter, a Mignon cukrászda és kávézó üzletvezetője elmondta, csütörtökön reggel a cukrászda dolgozói fedezték fel a betörést, akik rögtön értesítették a rendőrséget is. Habár a rendőrök kimentek a helyszínre, és felvették a jegyzőkönyvet, valamint a dolgozók adatait, azonban a nyombiztosítókat már nem küldték ki, arra hivatkozva, hogy nincs akkora anyagi kár, ami ezt indokolná.

– A cukrászda előtti járdára tálcástól kidobták a dobostortát, az ajtó zárját feltörték, magát az ajtót megrongálták, és a kis ablakos részen betörték az üveget. Odabent az asztalokon szétkenték a lúdláb tortát, szétdobálták a rétest, ezen kívül elvittek egy karton üdítőt és három tálcányi süteményt a krómozott tálcákkal együtt, továbbá a plazmatévét, amit először a tartóval együtt próbáltak meg letépni a falról, majd vélhetően nem boldogultak vele, ezért végül csak a készüléket szerelték le. Biztos vagyok benne, hogy a rendőrség emberei találtak volna ujjlenyomatokat és érdemes lett volna levenni őket. Nem tudom, minek kell ahhoz történnie, hogy a nyomszakértőket mozgósítsák? Ez a hozzáállás szerintem felháborító.

(Fotó: Gergely József)

(Fotó: Gergely József)

Mint az üzletvezetőtől megtudtuk, még mindig nem tudják pontosan mekkora a kár, a betörés után elsősorban azzal voltak elfoglalva, hogy rendet tegyenek és pótolják a süteményeket, hogy mielőbb fogadni tudják a vendégeket. A betörésnek nem volt szemtanúja, és hiába van taxiállomás az üzlet előtt, mint Eszter elmondta, már jó ideje nincs ott egy taxis sem éjjelente.

– Szerdán a vitrinek tömve voltak kaláccsal, tortákkal, aprósüteményekkel, de ki kellett dobnunk mindet, mert bár ránézésre érintetlenek voltak, nem mertem kockáztatni, hogy azt szolgáljam fel a vendégeknek, hiszen nem tudom, bántották-e ezeket a süteményeket. Úgyhogy a rongálás mellett a mintegy hat-hét kiló kidobott sütemény is növeli az anyagi kárt. Habár a csütörtöki nap folyamán feltakarítottunk és megcsináltattuk az ajtót is, csak péntekre rendeződött valamennyire a helyzet, amikor a vitrineket is valamelyest fel tudtuk tölteni és most már legalább fűteni tudjuk a helyiséget.

Az üzletvezető elmondta, nem számítottak arra, hogy éppen az ő cukrászdájukra vetnek szemet a betörők, és ez az eset teljesen kizökkentette őket a nyugalmukból. A betörés után mindenképpen tesznek biztonsági intézkedéseket és első lépésben kamerát fognak elhelyezni és riasztót szerelnek be az üzletbe.

Amíg a Mignon cukrászda elleni támadásnak nincs szemtanúja és nincs semmilyen bizonyíték arra vonatkozóan, hogy kik lehetettek a tettesek, remélhetőleg a Vremeplov cukrászdába való betörés után fülön csípik az elkövetőket, ugyanis itt a biztonsági kamerák rögzítették a betörést.

Miloš Ostojić, a Vremeplov cukrászda tulajdonosa elmondta, a kamerák által rögzített felvételeket átadta a rendőrségnek, akik nyomoznak az ügyben.

– Reggel fedeztük fel, hogy feltörték az ajtót, illetve hogy a pénztárból kivették azt a minimális összeget, melynek kötelezően meg kell lennie. Ezt tekintve nem ért nagy anyagi kár, de a lényegen ez sem változtat, hiszen feltörték az üzletet, mivel a süteményekhez nem nyúltak, normálisan tudtunk dolgozni. Értesítettük a rendőrséget is, akik kijöttek a helyszínre, azonban nem mondtak részleteket. Úgy tudom, a nyomozás folyamatban van és a felvételek alapján remélhetőleg meg tudják találni a betörőket – nyilatkozta a tulajdonos.