2024. április 26., péntek

Új szakokkal bővül a képzés

Állandó képzőművészeti kiállítást kapott a 62 éves Bölcsészettudományi Kar

Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara tegnap egész napos rendezvénysorozattal ünnepelte megalapításának 62. évfordulóját, melynek keretében 80 hazai és külföldi kutató részvételével megtartották a 9. Kultúrák Találkozása elnevezésű nemzetközi interdiszciplináris szimpóziumot is.

Prof. dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási titkár köszöntőjében kiemelte, a Bölcsészettudományi Karon a bölcsesség, a szeretet és az etika kéz a kézben járnak, az évforduló pedig arra emlékeztet bennünket, hogy a társadalom legfontosabb forrása maga az ember. Elmondta, büszke a kultúrák együttes jelenlétére és ápolására, vagyis mindarra, amit ez az intézmény lehetővé tesz. Az Újvidéki Egyetem rektora, prof. dr. Dušan Nikolić beszédében úgy fogalmazott, bizonytalansággal teli időket élünk, mégsem szabad megfeledkeznünk az emberi dimenziókról, a Bölcsészettudományi Kar pedig igyekszik kiemelni ennek a dimenziónak jelentőségét. Megelégedését fejezte ki, hogy a Jogi Kar több mint egy évtizede együttműködik a Médiatudományi Tanszék programjának kialakításában.

Prof. dr. Ivana Živančević Sekeruš, a Bölcsészettudományi Kar dékán asszonya összefoglalta az idei év jelentősebb történéseit, ismertette a kar munkáját, illetve bejelentette, hogy a következő tanévtől a hallgatóknak lehetőségük nyílik a szociális munka, valamint oktatásvezetői szakot választani. A kar az ország egyetlen olyan intézménye, ahol a képzés mindhárom fokozatán a szerb mellett anyanyelvükön tanulhatnak a magyar, a szlovák, a román és a ruszin nemzetiségű hallgatók.

– Az egyetem napja azt a célt szolgálja, hogy bemutassuk a legjobbat, amink van, és hogy ünnepeljük a fiatalságot, mert a fiatalság jelképezi a jövőt – mondta Sekeruš. Beszélt az egyetemen belül működő központok munkájáról, amelyek közül a legújabb a hindi, továbbá kiemelte, ez a legtöbb cserediákot kibocsátó és befogadó intézmény az Újvidéki Egyetemen. A BTK kulturális centrumként is funkcionál, hiszen évente közel 100 különféle eseményt szerveznek. Az interdiszciplinaritás jegyében a tudományok és a kultúra mellett ezentúl a művészet is helyet kap: az ünnepség részeként megnyitották a 46 kortárs képzőművészeti alkotásaiból álló állandó képzőművészeti tárlatot, melynek létrejöttét a szerb kormány Művelődési és Tájékoztatási Minisztériuma támogatta, kurátora Neboljša Milenković művészettörténész, a Vajdasági Kortárs Művészetek Múzeumának munkatársa.

A köszöntőket és a zenei programokat követően átadták az alap- és mesterképzésen legjobb tanulmányi eredményeket elért hallgatók jutalmait, majd kiosztották a legjobb fiatal kutatónak járó elismerést, amelyet a doktori disszertációját Seamus Heany lírájának szentelő Stefan Pajović kapott.