2024. április 26., péntek

Újbóli vita a kitüntetésekről

A zentai községi képviselő-testület ülésén elfogadták a vagyonadókulcs mértékéről szóló rendeletet

Egyértelmű, hogy megsértették a Zenta község nyilvános elismeréseinek odaítéléséhez kapcsolódó eljárást – derül ki a községi képviselő-testület által megalakított tényfeltáró bizottság jelentéséből, amelyet tegnap rendkívüli ülésén fogadott el a képviselő-testület.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Predrag Popović (DP), a tényfeltáró bizottság elnöke hangsúlyozta: a bizottság megállapította, hogy a nyilvános elismerések odaítélésére vonatkozó felhívás nem jelent meg egyetlen szerb nyelvű lapban sem, amivel az illetékesek megsértették a vonatkozó előírásokat, akárcsak azzal, hogy magyar nyelven az előírt határidőnél később jelentették meg a felhívást. Azt is kiemelte, hogy az egyik díjazottra vonatkozó javaslattétel két különböző javaslattevő esetében megegyezett. Hozzátette, a bizottság semmiképpen sem szerette volna csökkenteni a díjazottak érdemeit, csupán az eljárásban történt hibákra szerette volna felhívni a figyelmet. A vita során Nagy Zoltán azt nehezményezte, hogy a napirendi pontot a rendkívüli ülésen tárgyalják. Rácz Szabó László arról beszélt, hogy a szöveg, amelyet – szerinte – plagizáltak, az ő tulajdonát képezte, majd bizonyítékokat mutatott be az általa előkészített dokumentum átvételéről. Sarnyai Rózsa Edit, a közigazgatási hivatal vezetője sajnálatának adott hangot az adminisztratív hibák miatt, majd hozzátette, mindent megtesznek azért, hogy a jövőben kiküszöböljék az ilyen eseteket. Miladin Bradić arra kérte az egybegyűlteket, hagyatkozzanak a bizottság megállapításaira. Pataki Tibor úgy fogalmazott, a szöveg az internetről származik, ezért nem lehet megállapítani a plágiumot, majd arra kérte az egybegyűlteket, ne próbálják meggyalázni az elismeréseket. Erre reagálva Rácz Szabó László kijelentette, kitart a plágiumvád mellett, amire válaszul Predrag Popović leszögezte, a bizottság a rendelkezésre álló adatok alapján nem tudta megállapítani, hogy plágiumról van-e szó, vagy sem, csupán azt, hogy a két szöveg azonos. A vita személyeskedésbe csapott át, majd a képviselők egyhangúlag elfogadták a bizottság jelentését.

Szintén heves vitát váltott ki a községi vagyonadókulcs mértékéről szóló rendeletjavaslat (a környező községeket is figyelembe véve a mezőgazdasági földterületekre 0,1-ről 0,12 százalékra növelték), valamint a 2017. évi vagyonadó megállapításához az ingatlanok átlagára. Kanyó Marianna, a községi adóigazgatás vezetője elmondta: 2016-ban a polgárokra kirótt adó 40,8 millió dinár volt, ami a mostani változtatásoknak köszönhetően 2017-ben 7 millió dinárral növekedik, míg a jogi személyekre vonatkozóan 2016-ban 48,8 millió dinár volt a kirótt adó, ami a telekadó csökkentésével 2017-ben 400 ezer dinárral csökken. Mindez azt jelenti, hogy az idei 89,6 millió dinárhoz képest 2017-ben 96,2 milliót, azaz 6,6 millió dináros növekedést várnak.

A vita során Rácz Szabó László nehezményezte az adókulcsemelést, és azt javasolta, teljes egészében töröljék el a vagyonadót. Sándor József és Zsíros Jankelić Anikó a folyamatos elszegényedésre hivatkozva szintén arra kérték a képviselőket, hogy ne szavazzák meg a javaslatot. Rácz Szabó Márta arra szólította föl az ellenzéki képviselőket, hogy ne vezessék félre a lakosságot, hiszen ezek az adók korábban is léteztek, törvényi kötelezettség a megfizettetésük. A vita ismét személyeskedésbe torkollott, majd a képviselők mindkét javaslatot szavazattöbbséggel elfogadták.

Rácz Szabó László az ülés előtt kezdeményezte, hogy sürgősségi eljárásban tárgyalják a vízlecsapolási díjjal kapcsolatos felvetését, amely arra vonatkozott, hogy a testület lépjen föl a tartományi és a köztársasági szerveknél az illeték ellen, és a közigazgatási bíróságon támadja meg az erről szóló végzéseket. Azt is nehezményezte, hogy a végzéseket magyar nyelven nem adták ki. A képviselők végül nem szavazták meg a javaslat napirendbe vételét.

A testület Szegedniszki Igor, a VMSZ képviselője múltkori lemondását követően megerősítette Tallós Mónika tornyosi tanítónő mandátumát. A képviselők mindemellett módosították a Zentai Gyógyszertár és a községi idegenforgalmi szervezet alapszabályát, valamint az idegenforgalmi szervezet eddigi vezetőjét, Laskovity Kornélt mandátumának lejárta miatt kinevezték a szervezet megbízott igazgatójává.

A távfűtés díjának elszámolásával kapcsolatos témát Lőrinc Csongor, a községi tanács tagja javaslatára levették napirendről, mivel az nem felelt meg a sürgősségi eljárás feltételeinek.