2024. április 26., péntek

Olcsóbb lesz a távfűtés és a meleg víz

A városi képviselő-testület mai ülésén várhatóan elfogadják az Újvidéki Távfűtő Művek közvállalat szolgáltatásainak új árkiigazításait, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az idén már másodszor fog csökkenni a távfűtés és a meleg víz díjszabása Újvidéken.

A városi képviselő-testület ülésén várhatóan elfogadják a távfűtés árának a csökkentését (Ótos András felvétele)

A városi képviselő-testület ülésén várhatóan elfogadják a távfűtés árának a csökkentését (Ótos András felvétele)

Az Újvidéki Távfűtő Művek tervei szerint a távfűtés ára 3,79 százalékkal csökkenhet, a meleg vízért pedig 2,41 százalékkal kell majd kevesebbet fizetni. Ez azt jelenti, hogy az eddigi négyzetméterenkénti 92,36 dinár helyett a távfűtés ezentúl 88,86 dinárba kerül, a meleg vízért pedig köbméterenként 225,99 dinárt fizetünk a jelenlegi 231,57 dinár helyett. A városházán kiadott közlemény szerint a városi Távfűtő Művek szolgáltatásai árának a csökkenését Miloš Vučević polgármester kezdeményezte.

– Abban a pillanatban, amikor megteremtődnek a feltételek egyes szolgáltatások árának a csökkentésére, mi megtesszük a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az újvidékiek kevesebbet fizessenek a kommunális szolgáltatásokért. Ez az Újvidéki Távfűtő Művek példáján látszik a legjobban, a közvállalat több évtizedig veszteségekkel működött, az utóbbi időben azonban helyreállt a vállalat pénzügyi helyzete, és az idei fűtési idény kezdete előtt nyereséggel dolgozik, nincs tartozása – mondta a polgármester. Hozzátette: a közvállalat pénzügyileg stabil lábakon áll, mára gazdaságilag életképes közvállalattá vált.

– A kiváló üzleti politikának, valamint az olcsóbb gáznak köszönhetően sikerült elérni azt, hogy a városi távfűtésnek az idén másodszor is csökkenjen az ára. Az a célunk, hogy minél jobb minőségű és olcsóbb szolgáltatást biztosítsunk az újvidékiek számára. A városi közvállalatokat felújítjuk, működésüket racionalizáljuk, modern technológiákat vezetünk be annak érdekében, hogy minél önellátóbbak legyenek – magyarázta Vučević.