2024. április 26., péntek
OROMHEGYES

Ezer esztendő mesébe foglalva

A magyarkanizsai Pedagógus Egyesület szervezésében szombaton délelőtt tartották meg az általános iskolás tanulók elsőtől ötödik osztályosai részére a már hagyományosnak számító, Ezer esztendő elnevezésű mesemondó versenyt. Az iskolások mellett az óvodásokat is bekapcsolták a versenybe, hogy már jövőre ne legyen idegen számukra ez a fajta megmérettetés. Ők rajzaikkal vehettek részt, egy-egy mesejelenetet vetettek papírra.

Fejős Vajda Beáta, az oromhegyesi Arany János iskola tanítónője vállalta magára a szervezői feladatokat.

– Tizenegy éve indult útjára versenyünk, melyhez az ötletet a millenniumi olvasókönyv megjelenése adta. Eleinte azokhoz a mesékhez ragaszkodtunk, amelyek ebben az olvasókönyvben jelentek meg. Az elsősöknél és másodikosoknál az a cél, hogy megszokják azt, hogy közönség előtt szerepelnek és nem a szó szerinti mesemondásra biztatjuk őket, hanem inkább arra, hogy saját szavaikkal, minél választékosabban adják elő a meséket. A harmadikosoknál már az eddigi ismereteiket felhasználva egy rövidebb feladatsor kitöltése is a verseny részét képezi. A negyedik és ötödik osztályosoknál az idén a mondákra helyeztük a hangsúlyt. A legfőbb célunk ezzel a hagyományteremtő rendezvénnyel a gyerekek szókincsének bővítése, anyanyelvünk helyes használatára való tanítás, kultúránk továbbvitele.

A javarészt Magyarkanizsa községbeli résztvevők mellett már más községből is érkeztek gyerekek. A hatvan résztvevő mindegyikét megjutalmazták, kategóriánként pedig a három legkiemelkedőbbet külön dicséretben részesítették.