2024. április 26., péntek

Hetvenéves az Otthon

A 2016-os évben is számos beruházással igyekeztek jobbá tenni gondozottjaik lakhatási feltételeit

A bácskossuthfalvi Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet az idén ünnepli fennállásának hetvenedik évfordulóját, és ennek apropóján egy ünnepi fogadást rendeztek, amelyen számos magas rangú vendég, az intézmény támogatói és barátai vettek részt.

A rendezvényen Majláth Béla, az Otthon igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, és felszólalásában megköszönte az intézmény dolgozóinak munkáját, valamint hangsúlyozta, hogy tevékenységükkel valójában küldetést teljesítenek.

Újságírói kérdésre Majláth kiemelte, hogy intézményük a legrégebbi ilyen tevékenységet folytató intézet az országban, ugyanis annak történelme nem az 1946-os esztendővel kezdődik, amikor megalakult a jelenlegi keretrendszerrel rendelkező Öregek és Aggok Otthona, hanem különböző okiratokkal lehet bizonyítani, hogy a faluban már 1813-ban szervezetten gondoskodtak az elesettekről, így tehát több mint kétszáz éves az intézmény. Az intézet önállóságát 1956. november 16-án nyerte el Öreg és Agg Férfi személyek Otthona néven; ekkor három munkaviszonyban lévő dolgozóval 37 személy elhelyezését tudták biztosítani. Az Otthonnak jelenleg körülbelül háromszáz középsúlyos és súlyos értelmi, valamint testi fogyatékossággal élő gondozottja van, legtöbbjük a környékünkről származik, de egész Szerbia, sőt Montenegró területéről érkező személyekről is gondot viselnek.

– Az elmúlt időszakot a fejlődés jellemezte. E hetven év alatt az intézmény nagy utat járt be, nagyon messziről indult, viszont mára eljutott egy olyan szintre, amikor a műszaki feltételek megengedik, hogy elmondhassuk magunkról, hogy emberhez méltó környezetben tudunk gondoskodni mindazon kliensekről, akik ránk lettek bízva. Amire nagyon büszkék vagyunk, hogy az elmúlt években sikerült egy új szolgáltatást bevezetnünk, ez pedig a támogatott lakhatás; igyekezni fogunk ebbe az irányba elmozdulni, ami azt jelenti, hogy minél nagyobb önállóságot, döntéshozatali mozgásteret adunk a klienseinknek, külön biztosítva nekik olyan lakhatási körülményeket, amelyben emberhez méltó módon, kis családi környezetben tudnak élni zökkenőmentesen, döntéseket hozhatnak, arról, hogy mit vásároljanak, hova menjenek, szabadon ápolhatják a kapcsolataikat. Ez az európai trend követendő, azonban a nagy intézményeknek, mint amilyen a mienk is, még mindig van létjogosultsága – nyilatkozta Majláth, aki azt is elmondta, hogy az intézménynek jelenleg 115 dolgozója van, köztük szociális munkások, gyógypedagógusok, míg a dolgozói struktúra legnagyobb része egészségügyi káderekből áll, viszont ez a létszám az igazgató szerint távolról sem fedi a valós szükségleteket.

Az intézmény kliensei jelenleg négy lakóépületben vannak elhelyezve. A falu szélén lévő úgynevezett új objektumok körülbelül harminc évesek, és a gyors amortizáció miatt folyamatos felújításra szorulnak.

– Lehetőségeinkhez mérten minden évben igyekszünk megújítani mind a környezetet, a lakhatási feltételeket, mind a kísérő berendezéseinket és szolgáltatásainkat, amik a hétköznapjaikat még élhetőbbé és kényelmesebbé teszik – fejtette ki Majláth.

Az utóbbi egy évben számos projektum valósult meg az intézményben, amelyek összértéke megközelítőleg 17 millió dinár, amelyek legnagyobb része a Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Esélyegyenlőségi Titkárság, illetve a Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociális Minisztérium által biztosított forrásokból realizálódott.

– Azt kell mondhatom, sikeres évet zártunk, ugyanis sok beruházást sikerült véghez vinni, eddig nem tapasztalt változásokon ment át az intézet, többek között lecseréltük a közös konyhahelyiségek bútorzatát, hűtőket vásároltunk, felújítottuk a mosodát, lecseréltük a napkollektorokat és a gőzkazánunkat, utakat betonoztunk – nyilatkozta a médiának Haverpus Lajos, az Otthon műszaki koordinátora.