2024. május 8., szerda

Zavargások robbantak ki a kijárási tilalom miatt a legnagyobb bulgáriai menekülttáborban

Zavargások robbantak ki Bulgária legnagyobb menekülttáborában, ahol az előző nap a helyi hatóságok fertőző betegségek miatt kijárási tilalmat rendeltek el - közölte csütörtökön a bTV bolgár televízió.

A török határhoz közeli Harmanli mellett működő táborban több száz migráns összeverekedett a bolgár rendőrökkel és csendőrökkel, miután a hatóságok megerősítették a létesítmény védelmét az elrendelt karantén miatt. A bTV felvételeiből ítélve a menekülttábor területén tűz ütött ki.
Értesülések szerint a létesítmény területén több épület is megrongálódott, köztük az étkező és az újonnan épített regisztrációs központ. Egyelőre nem tudni sérültekről.
A hatóságok rendőri erősítést küldtek a helyszínre.
A tábor 128 lakójánál állapítottak meg korábban többnyire bőrbetegségeket, valamint bárányhimlőt és vírusos fertőzéseket, a szófiai orvostudományi akadémia azonban hangsúlyozta, hogy nem áll fenn a tömeges megbetegedés veszélye.
A dpa német hírügynökség szerint a kijárási tilalommal a helyi hatóságok a bolgár nacionalisták tiltakozásaira reagáltak. Ők a hétvégén tartós kijárási tilalom bevezetését követelték a tábor mintegy háromezer lakója számára. A tüntetők arra panaszkodtak, hogy a migránsok zaklatják őket és betegségeket terjesztenek.