2024. április 26., péntek

Ki engedélyezi a rombolást?

A Demokrata Párt kezdeményezte egy, a városi képviselő-testület keretében működő munkacsoport megalakítását, amelynek az lenne a feladata, hogy feltérképezze, kiknek, azaz mely intézményeknek mekkora a felelősségük abban, hogy Újvidék fejlődés- és művelődéstörténeti nevezetességeit sorra lebontják.

Fotó: Szeli Balázs

Fotó: Szeli Balázs

A sorban legutolsó a Hilandar utcában, a Búza tér közelében lévő kukoricagóré, amelynek lebontását, pontosabban a góré védelmét szavatoló dokumentum semmissé nyilvánítását kérvényezik – helyére többemeletes lakóépület építését tervezik. A demokraták szerint a városi hatalom korábban már számos ilyen engedélyt kiadott, lehetővé téve azt, hogy történelmi-építészeti hagyatékainak, mint amilyen a belvárosban lévő, háború előtti Kommunális Bank épületének, vagy az utolsó négy, nádfedelű háznak nyoma vesszen. A demokraták arra figyelmeztetnek, hogy a várost vezető párt a beruházásokat egy-két építővállalat javára fordítja, a forgatókönyv mindig ugyanaz: a magánbefektető megveszi az építkezési telket a belvárosban, miután az önkormányzat „feloldatja” az ott lévő építmények védelmét, és igény szerint megváltoztatja az urbanisztikai tervet, akár a megengedettnél kétszer magasabb épület megépítését engedélyezve. Kis beruházás – nagy haszon, hagyatékaink és urbánus identitásunk megsemmisítésének az árán.

A demokraták rombolnak

A Szerb Haladó Párt újvidéki szervezete reagált a demokraták támadásaira, azt állítják, hogy a szóban forgó góré védelmét éppen a Demokrata Párt uralmának idején, 2009 februárjában oldották fel. Döntésüket akkoriban azzal magyarázták és indokolták, hogy a góré alatti részben lakóépületrészt alakítottak ki, ennek következtében a góré, mint építészeti hagyaték, elveszítette értékét, illetve eredetiségét. A haladók szerint a demokraták támadásukkal saját maguk alatt vágták el az ágat, meggyőződésük, hogy azért vetették fel a góré kérdését, mert már „kifogytak a témákból”. Kitérnek a lebontott, 1700-as évek végén épített, nádfedelű házak lebontásának kérdésére is, emlékeztetnek arra, hogy a Kraljević Marko utcában lévő házak is a demokraták „jóvoltából” mentek tönkre, pontosabban abból kifolyólag, hogy városvezetésük idején nem ruháztak be semmit a házak karbantartásába, így mára már nem maradt semmi, amit „meg kellene menteni”. A demokraták tették lehetővé a belvárosban a Párizsi áruház épületének megépítését, ők engedélyezték azt is, hogy a Futaki úti parkban aggok háza épüljön...