2024. április 26., péntek

Újító, nyitott gondolkodású művész volt

Petrik Pál születésének 100. évfordulója alkalmából nagyszabású kiállítás nyílt a Szabadkai Városi Múzeumban

– Petrik Pál Árvíz című festményét 1988-ban láttam meg egy nagyszabású újvidéki kiállításon. Annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy azonnal meg akartam ismerkedni a művésszel, látni akartam a többi alkotását is. Minden várakozásomat felülmúlta ez a találkozás, a látott művek, amelyek egy észak-bácskai városban születtek, de összhangban voltak azzal, ami az akkori Jugoszlávia nagy centrumaiban, az európai képzőművészeti színtéren időszerű volt – hallottuk Jergo Denegri neves belgrádi művészettörténésztől a Szabadkai Városi Múzeumban, ahol retrospektív kiállítás nyílt Petrik Pál festőművész és díszlettervező születésének 100. évfordulója alkalmából.

Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója a megnyitón arról szólt, egy nagyon izgalmas művészi életúton, pályán kalauzol végig bennünket a kiállítás. Az óriási, sokrétű anyagot dr. Ninkov Kovacsev Olga művészettörténész hat egységbe rendezte, mindegyik egy-egy fejezetét mutatja be a művész alkotói pályájának. Nagyszabású összefogással, de szerény anyagi feltételek között valósult meg ez a nagyon igényes kiállítás.

Gyarmati Katától, a Népszínház magyar társulatának művészeti vezetőjétől megtudhattuk, hogy Petrik a szabadkai teátrum 200 előadásához készítette el a díszletterveket, 57 rendezővel dolgozott együtt. Hatalmas újító volt a díszlettervezés terén, nagyon kreatív, kísérletező kedvű, nyitott gondolkodású alkotó volt, tőle származik a nyitott színpad kifejezés is, amely előrelépést jelentett a szocialista realizmus törekvéseihez képest.

Dr. Ninkov Kovacsev Olga mindazoknak az intézményeknek, személyeknek köszönetet mondott, amelyek, akik hozzájárultak e kiállítás létrejöttéhez, mindenekelőtt a művész fiának, Petrik Tibornak, aki olyan anyagot bocsájtott apja hagyatékából a rendelkezésre, amely a további kutatásokat is szolgálja. Mint megtudtuk tőle, legutóbb 36 éve volt Petrik Pálnak retrospektív kiállítása Szabadkán.