2024. április 26., péntek

A legtöbb korrupció a közbeszerzésekben tapasztalható

Óbecsén másfél éve működik a korrupcióellenes tanácsadó iroda

A korrupcióellenes harc Szerbiában nehezen hozza meg a kívánt eredményeket, és ennek oka elsősorban az, hogy azok, akik személyesen is megtapasztalják a korrupciót, nem ismerik eléggé a rendelkezésükre álló jogi lehetőségeket, vagy nem bíznak azokban az intézményekben, amelyeknek a feladata ezeknek a problémáknak a megoldása. A Transparentnost Srbija ezért döntött úgy tavaly, hogy Belgrád mellett más városokban, egyelőre Nišben és Óbecsén is korrupcióellenes irodát nyit, ahol az ügyfelek ingyenes jogi tanácsot kaphatnak.
Az óbecsei iroda az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM) közreműködésével kezdte meg működését tavaly márciusban, azóta itt több mint 55 korrupciógyanús ügyet jelentettek óbecsei, újvidéki és szabadkai polgárok, akik elsősorban a pályázatok, közbeszerzési eljárások diszkriminatív feltételei miatt fordultak Kristina Glavardanovhoz, az iroda ügyvédjéhez. Az esetek zömében a vizsgálatok is igazolták azt, hogy a pályázati kiírások diszkriminatív feltételeket tartalmaznak. Glavardanov szerint nagyon fontos az, hogy a polgárok, akiknek kilétét bizalmasan kezeli az iroda, időben jelezzék észrevételeiket, a pályázati kiírás kezdeti szakaszában ugyanis még lehet orvosolni a bajt.
Szerbiában 2006 óta létezik ingyenes korrupcióellenes tanácsadás ebben a formában, és míg az első évben csak 145 eset jegyezte fel a munkatársak, tavaly 900 ügyben kértek tanácsot tőlük a polgárok. Az óbecsei iroda jövőbeni működése azon múlik, hogy lesz-e továbbra is támogatója ennek a projektnek.