2024. április 26., péntek
SAKK - ÚJVIDÉK

Macedón és monacói győzelem

Márkus Róbert az ötödik táblások között a második legjobb eredményt érte el

A férfiaknál a macedón Alkaloid, a nőknél pedig a monacói Cercle d’Echecs Monte-Carlo győzelmével ért véget az Újvdéken megrendezett  32. klubcsapatok Európa-kupája, amelyre összesen 80 együttes (63 férfi és 17 női) nevezett be.

A férfiaknál az utolsó forduló igen nagy izgalmakat hozott, ugyanis a forduló előtt egypontos előnnyel élen álló Alkaloid 3:3-as döntetlent játszott az orosz Legacy Square-rel, de megőrizte első helyét, mert a szintén orosz Mednyij Vszadnik is egy pontot szerzett az első helyen kiemelt, de végül csak hatodik helyen végző Szibéria – Vlagyimir Kramnyik csapata – ellen. Lékó Péter az utolsó fordulóban remizett az ukrán Volokityinnel, de csapata, az olasz Padova kikapott az izraeli Asdodtól, s így csak 12. lett, az Ashdod pedig éppen hogy lemaradt a dobogóról. A magyarországi Rapport Richárd és a topolyai Márkus Róbertet is soraiba tudó valjevói Sveti Nikolaj az azeri Adlar Jurdutól kapott ki, így a 9. helyen végzett: Rapport világossal veszített Radzsabov ellen, míg Márkus sötéttel győzte le Szutovszkijt. Márkus ezzel a győzelmével a hét partiból 5,5 pontot gyűjtött, aminek köszönhetően a torna 11. legjobb játékosa lett, 78,6 százalékos teljesítménnyel, az ötödik táblások között pedig a második legjobb eredményt érte el.

A férfiak versenyének végeredménye: 1. Alkaloid (macedón) 12, 2. Mednyij Vszadnik (orosz) 11, 3. Legacy Square (orosz) 11, 4. Ashdod (izreali) 11, 5. Odlar Jurdu (azeri) 11, 6. Szibéria 11, … 9. Sveti Nikolaj (szerbiai) 10, … 13. Padova (olasz) 9 pont stb.

A nőknél a monacói Cercle d’Echecs Monte-Carlónak nem akadt méltó ellenfele: a világbajnok kínai Hou Ji-fannal felálló együttes valamennyi ellenfelét legyőzte, így a maximális 14 ponttal szerezte meg az első helyet, a 11 pontos grúz NONA Batumi és a 10 pontot gyűjtött orosz Ugra előtt.