2024. április 26., péntek

Az Apolo veszi át a gyógyszertárakat

Adán a képviselő-testület módosította az újszülöttek utáni családtámogatásról és a mesterséges megtermékenyítésről szóló rendeletet

Ada község képviselő-testülete csütörtök esti ülésén többek között gyorsított eljárásban megszavazta azt a két határozatot, amelyek lehetővé teszik Moholon az egykori állami gyógyszertár épületének eladását, valamint Adán és Törökfaluban a bezárt állami gyógyszertárak bérbeadását. A községi közigazgatás tisztségviselője elmondta: a hirdetésre egyedül az Apolo gyógyszertár jelentkezett, amely elfogadta a kikiáltási árat és az önkormányzat feltételeit, ezért nem volt szükség az árverésre az ingatlanvásárlás és bérbeadás ügyében. A zentai, adai, moholi és péterrévei kirendeltséggel rendelkező Apolo gyógyszertár 5,9 millió dinárért vásárolhatja meg az egykori állami gyógyszertár épületét Moholon. Azzal a feltétellel, hogy a létesítményt az elkövetkező tíz évben gyógyszertárként fogja működtetni, valamint átveszi az egykori dolgozókat, a raktáron lévő gyógyszerkészletet és a berendezést. Az Apolo ugyanezekkel a feltételekkel veheti bérbe tíz évre az egykori állami gyógyszertárat Adán és Törökfaluban, ahol mindkét létesítmény az egészségház épületében található. Az adai ingatlanért 2,1 millió dinár bérleti díjat fizet majd, a törökfalui gyógyszertár bérletéért pedig 1,4 millió dinárt. Az önkormányzatban szeretnék minél előbb megkötni a szerződéseket az Apolóval, hogy januártól már mindhárom településen működjenek a gyógyszertárak.

A képviselők megszavazták a 2016-os községi költségvetés harmadik átütemezését is. Eszerint 39 millió dinárral csökkentik a költségvetés összegét, amely így 798 millió dinár lett. Egyébként az idei községi költségvetés szeptember végéig 54,3 százalékban valósult meg.

A testület módosította az újszülött gyermekek utáni családtámogatás és a mesterséges megtermékenyítést segítő rendelet szövegét. Eszerint a családtámogatás igénylésekor a lakóhelyről a bizonylatot a belügyminisztériumtól, vagyis a rendőrség illetékes szervétől kell beszerezni. Emellett megszűnik a támogatás igénylésekor az a kikötés, hogy az újszülött anyjának már a szülés előtt hat hónappal rendelkeznie kell bejelentett lakcímmel Ada községben. Egyébként az újszülötteknek az egyszeri községi pénzsegély összege az első gyermek után 30 000 dinár, a második után 40 000 dinár, a harmadik és negyedik csemete után pedig 50 000 dinár. A mesterséges megtermékenyítés ügyében a képviselő-testület azért módosította a rendeletet, mert az adai önkormányzat a korábbiakban a mesterséges megtermékenyítés harmadik próbálkozását finanszírozta, amit a köztársasági egészségügyi biztosító már nem fizetett. Az egészségügyi biztosító az idei évtől már fizeti a harmadik próbálkozást is, ezért a helyi önkormányzat ezentúl azoknak finanszírozza egyszeri alkalommal a mesterséges megtermékenyítést, akik nem jogosultak az állami támogatásra, viszont orvosilag indokolt lenne a beavatkozás. Az eljárás költségeit 300 000 dinárig téríti meg az önkormányzat. A folyamatban lévő ügyeket már a módosított rendelet szerint bírálják el.

A képviselők megszavazták, hogy az önkormányzat eszközöket biztosít a községi költségvetésben a fejlődési rendellenességgel küszködő gyermekek és tanulók szállítására, elhelyezésére és étkeztetésére, függetlenül attól, hogy a lakóhelyüktől milyen távolságra van az adott intézmény.