2024. április 26., péntek
LABDARÚGÁS – VB-SELEJTEZŐK

A pipacs nélküli walesiek kemény diónak ígérkeznek

Szerbia szombaton az Eb-elődöntős otthonában lép pályára – A magyar válogatott vasárnap Andorrát fogadja

A szerb labdarúgó-válogatott egy idegenbeli győzelemmel nagy lépést tehet a 2018-as oroszországi világbajnokság felé, ehhez azonban Cardiffban kell(ene) legyőznie Wales nemzeti együttesét.

A szerb válogatott hét ponttal a csoport élén áll, igaz, csak jobb gólkülönbségének köszönhetően előzi meg az íreket, míg a walesieknek öt pontjuk van, így a győzelmi kényszer az ő vállukat nyomja. Szerbiának egy döntetlen is megfelelne, mivel megmaradna a két csapat közötti különbség, sőt még a csoport első helyét is megőrizné, ha az írek nem győznek Bécsben.

Mindkét szövetségi kapitánynak akadnak gondjai: Slavoljub Muslin nem számíthat az eltiltott Aleksandar Kolarovra (Manchester City), a sérült Ljubomir Fejsára (Benfica) és Jagoš Vukovićra (Konyaspor), Chris Colemannek pegig Ben Daviest (Tottenham), valamint James Collinst (West Ham United) kell nélkülöznie. Collins hiányzása nem sok vizet zavar, mivel az előző három mérkőzésen a kispadon ült, Davis hiányzását azonban a walesi védelem megérezheti.

A két válogatott legutóbb a 2014-es világbajnokság selejtezőjében mérte össze erejét, s akkor 2012 szeptemberében Újvidéken Szerbia 6:1-re nyert, majd szinte napra pontosan egy évvel később Walesben is magabiztos, 3:0-s győzelmet jegyzett. Az újvidéki találkozó után igencsak ingott a kispad Coleman alatt, a walesi szövetség azonban nem küldte el, hanem hagyta, hogy tovább végezze a munkáját, s ennek végül a franciaországi Európa-bajnokságon elért elődöntős helyezés lett az eredménye. Érdekesség, hogy a székvárosi találkozón Coleman levetette a zakóját, és a súlyos vereség után úgy döntött, a mérkőzések ideje alatt soha többé nem „vetkőzik neki”.

Pályafutásom legszörnyűbb pillanata volt az újvidéki vereség. A mérkőzés után ott ültünk a segédedzőkkel az öltözőben, és nem akartam kimenni onnan” – mondta Coleman a Sky Sportsnak, s hozzátette, hogy egészen más szövetségi kapitányként veszíteni, mint a klubcsapattal: „Mint kapitány neked kell vállalnod a felelősséget: a szurkolók sok pénzt fizettek, hogy eljöjjenek Szerbiába szurkolni, ott azonban csak szégyenkezhettek a csapatuk teljesítménye miatt. Most azonban egy új mérkőzés vár ránk, egy igen agresszív Szerbia ellen, amelynek legyőzéséhez maximális odafigyelésre van szükség, ami az előző mérkőzéseinken nem volt meg.”

A walesiek az első világháborúban elesett katonáknak szerettek volna emléket állítani azzal, hogy a mezükön egy pipacs van, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) azonban ezt nem engedte, így a pályára lépő játékosokon fekete karszalag lesz.

A szerb együttes csatára, Aleksandar Mitrović szerint a walesi védelemnek van félnivalója, s úgy gondolja, Szerbiának nem kell megelégednie a döntetlennel:

A walesiek tarthatnak a Tadić, Katai által és általam alkotott támadóalakulattól. Az utóbbi időben jól játszom, s bízom benne, hogy hozzá tudok járulni a szerb győzelemhez” – mondta a Newcastle játékosa.

Storck: Minden ellenfelet tisztelni kell

A magyar labdarúgó-válogatott vasárnap Andorrát fogadja a 2018-as, oroszországi világbajnokság európai selejtezősorozatának negyedik fordulójában, s mindenképpen be kell gyűjtenie a három pontot, hogy csoportjában versenyben maradjon a továbbjutóhelyekért.

Bernd Storck szövetségi kapitány harmadik helyen álló együttesének azért is van égető szüksége a győzelemre a pont nélküli, sereghajtó miniállam csapata ellen, mert a papírforma szerint legfőbb riválisai, a százszázalékos teljesítménnyel éllovas svájciak és az Európa-bajnok portugálok sem hibáznak majd, elvégre mindkettő hazai pályán fogad egy gyengébb ellenfelet.

A nyári kontinenstornán a magyarokhoz hasonlóan nyolcaddöntős svájciak a néhány meglepetést már okozó, a magyarok mögött csak rosszabb gólkülönbségével negyedik feröeri válogatottat látják vendégül, míg a portugálok Lettországgal találkoznak, amely eddigi három meccsén egyetlen sovány, egygólos sikert könyvelhetett el Andorra ellen. A svájciak öt, a portugálok két ponttal előzik meg a magyarokat.

Harmadszor találkozik vasárnapi riválisával, Andorrával a magyar labdarúgó-válogatott, amely az első két mérkőzést megnyerte. Alig több, mint négy éve a világbajnoki selejtezősorozat nyitányán Juhász Roland, Gera Zoltán, Szalai Ádám, Priskin Tamás és Koman Vladimir góljával 5:0-ra nyert az akkor Egervári Sándor által irányított nemzeti együttes, majd egy esztendővel később a sorozat zárásakor – Csábi József egyetlen szövetségi kapitányi meccsén – kétgólos siker született Nemanja Nikolić találatával és egy öngóllal. Bernd Storck nem számíthat a zentai csatárra, ugyanis a Legia játékosának a vasárnap lejátszott mérkőzésen eltört az ujja.

Jelenleg két pont a hátrányunk a második helyen álló portugálokkal szemben, ez nem nőhet tovább a márciusi, egymás elleni összecsapásig. De fontos hangsúlyozni, minden ellenfelet tisztelni kell, és ugyanolyan lelkiismeretesen kell felkészülni Andorra ellen, mint azt a svájciak ellen tették a nemzeti együttes játékosai” – mondta a német szakember. Storck kifejtette, defenzív ellenfélre számít, legalább öt védővel fog felállni Andorra, amely Svájc ellen kiválóan valósította meg a taktikáját, így az Eb-nyolcaddöntős válogatott csak 2:1-re tudta legyőzni. Kiemelte, minél gyorsabban gólt kellene szerezni, de azt már másodlagosnak nevezte, hogy hány találattal nyer a csapata.

Fontos meccs előtt állunk, mert a versenyben maradáshoz nyernünk kell. Az első perctől érvényre kell juttatni az akaratunkat. Jó lenne hamar gólt szerezni” – mondta az Andorra elleni összecsapásról Guzmics Richárd, aki hozzátette, védőként az is célja, hogy „hátul nullára hozzák a mérkőzést”. A csoport állását értékelve a Wisla Kraków játékosa kifejtette, számukra a kijutás a cél a vb-selejtezőkön, de a feröeriek és a svájciak ellen értékes pontokat vesztettek, így a hátralévő találkozókon már nem hibázhatnak a „kötelező” meccseken, illetve bravúrpontokat is muszáj lesz szerezniük.

Bese Barnabás arról beszélt, hogy jó, hatékony és közönségszórakoztató játékot szeretne mutatni a válogatott. Az újonc Nagy Dominik, aki az U20-as vb során már dolgozott Storckkal, elárulta, számára már az is nagy dolog, hogy a válogatottal készülhet, de persze azt reméli, hogy a svédek ellen be is mutatkozhat. Utóbbi találkozó kapcsán Guzmics hozzáfűzte, az lenne a legszebb búcsú a válogatottságot a nyári Eb után lemondó Király Gábor és Juhász Roland számára, ha nem kapna gólt a nemzeti együttes.

A magyar válogatott vasárnap 18 órától a nullapontos Andorrát fogadja a Groupama Arénában világbajnoki selejtező mérkőzésen, majd jövő hét kedden ugyanott barátságos meccsen Svédországot látja vendégül.

Az európai selejtezősorozat kilenc csoportjából az első helyezettek jutnak ki a vb-re, míg a nyolc legjobb második helyezett pótselejtezős párharcban dönt a további négy résztvevő kilétéről.

A hétvégi program

SZOMBAT

D csoport: Grúzia–Moldova (18 óra), Ausztria–Írország (18 óra, Sportklub 2), Wales–Szerbia (20.45, RTS1).

1. Szerbia

3

2

1

0

8:4

7

2. Írország

3

2

1

0

6:3

7

3. Wales

3

1

2

0

7:3

5

4. Ausztria

3

1

1

1

6:6

4

5. Grúzia

3

0

1

2

2:4

1

6. Moldova

3

0

0

3

1:10

0

G csoport: Liechtenstein–Olaszország (20.45, Sport2, Sportklub 2), Albánia–Izrael (20.45), Spanyolország–Macedónia (20.45, Sport1, Sportklub 1). A csoport állása: 1. Spanyolország 7 (11:1), 2. Olaszország 7 (7:4), 3. Albánia 6 (4:3), 4. Izrael 6 (5:5), 5. Macedónia 0 (4:7), 6. Liechtenstein 0 (1:12) pont.

I csoport: Törökország–Koszovó (18 óra), Horvátország–Izland (18 óra, Sport 2, Sportklub 1, HRT2), Ukrajna–Finnország (20.45). A csoport állása: 1. Horvátország 7 (8:1), 2. Izland 7 (6:3), 3. Ukrajna 5, 4. Törökország 2, 5. Finnország 1 (3:5), 6. Koszovó 1 (1:10).

VASÁRNAP

A csoport: Luxemburg–Hollandia (18 óra, Sport 2, Sportklub 2), Bulgária–Fehéroroszország (18 óra). A csoport állása: 1. Franciaország és Svédország 7-7 (5:1), 3. Hollandia 4, 4. Bulgária 3, 5. Fehéroroszország 2, 6. Luxemburg 1 pont.

B csoport, 4. forduló: Magyarország–Andorra (18.00, M4), Svájc–Feröer szigetek (18.00, Sport1). Portugália–Lettország (20.45, Sport1).

1. Svájc

3

3

0

0

7:3

9

2. Portugália

3

2

0

1

12:2

6

3. Magyarország

3

1

1

1

4:3

4

4. Feröer szigetek

3

1

1

1

2:6

4

5. Lettország

3

1

0

2

1:4

3

6. Andorra

3

0

0

3

1:9

0

H csoport: Ciprus–Gibraltár (18 óra), Görögország–Bosznia-Hercegovina (20.45), Belgium–Észtország (20.45, Sport2). A csoport állása: 1. Belgium 9 (13:0), 2. Görögország 9 (8:1), 3. Bosznia-Hercegovina 6, 4. Észtország 3, 5. Ciprus 0 (0:7), 6. Gibraltár 0 (1:14) pont.