2024. április 26., péntek

Új korszak a topolyai testnevelés terén

Tegnap megtartották az első tornaórát a gimnázium felújított tornatermében

Több mint másfél éve döntött úgy a felügyelőség, hogy bezáratja a tornatermet, amelyet a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola, valamint a Sinkovics József Műszaki Szakközépiskola tanulói közösen használtak, emiatt csak a szabadtéri pályán sportolhattak a diákok. A sportcsarnokot emellett több sportegyesület is használta a téli időszakban, kedvezőtlen időjárás esetén. A legnagyobb problémát a talajvíz okozta, teljesen tönkretette a padlót, amely erősen deformálódott, ezenkívül a tetőszerkezet is alapos felújításra szorult. A helyi önkormányzat támogatásával most felavatták a felújított tornatermet, amelynek a renoválása mintegy 12 millió dinárba került.

A IV/1 és IV/2 osztály tanulói avatták fel a felújított tornatermet (Benedek Miklós felvétele)

A IV/1 és IV/2 osztály tanulói avatták fel a felújított tornatermet (Benedek Miklós felvétele)

A tegnapi nap folyamán a helyi önkormányzat képviselői ellátogattak az csarnokba, amelyet a IV/1 és IV/2 osztály tanulói avattak fel közös tornaórával. Az óra előtt a gimnázium igazgatója, Veselin Martinović, valamint Topolya polgármestere, Kislinder Gábor köszöntötte az egybegyűlteket, köztük Saša Srdićet, a községi képviselő-testület elnökét, valamint Milan Janust, a helyi önkormányzat ifjúsági, sportügyi és szabadidős tevékenységekkel megbízott tanácsnokát.

Újságírói kérdésre Veselin Martinović elmondta:

– Iskolánk számára ennek a projektumnak a megvalósulása új korszakot jelent a testnevelés és a sport terén. Ezzel teret nyertünk, aminek köszönhetően felszabadul a Csáki Lajos Általános Iskola tornaterme, amelyet díjmentesen használhattunk a reggeli órákban, és lehetővé válik, hogy az oktatáson kívüli sporttevékenységeket ebben a teremben tarsuk meg. Emellett városunk több sportegyesületének is lehetősége nyílik arra, hogy itt tartsa az edzéseket a téli hónapokban. Eddig a helybeli kosárlabda- és labdarúgóklub jelezte, hogy itt tartanák edzéseket télen. – Az igazgató arról is beszámolt a médiának, hogy a csarnokot a gimnázium tizenhat osztályának körülbelül 370 diákja használja, emellett a Sinkovics József Iskola 13 osztálya, összesen megközelítőleg hatszáz diák.

A felújítás során a tetőszerkezet renoválásakor a legkorszerűbb sika technológiát alkalmazták, emellett a padló is teljes átalakításon esett át, a régi parketta helyett műanyag borítású padlót raktak, de előtte megtörtént a szigetelés, és az egész csarnok körül kialakították a vízelvezető csatornákat. A június végén kezdődött munkálatoknak a kivitelezője az újvidéki GAT Kft. volt.

A renoválás teljes egészében a helyi önkormányzat támogatásával valósult meg – tudtuk meg Kislinder Gábortól, aki azt is elmondta, hogy az önkormányzat éves költségvetésében is külön tételként szerepelt a gimnázium tornatermének szanálása. – Tudjuk azt, hogy eddig több alkalommal folyt tatarozás az épületen, ám ezek rossz befektetéseknek bizonyultak, hisz rengeteg időt és pénzt emésztettek fel, ugyanakkor azt is szem előtt kellett tartanunk, hogy a talaj és a tetőszerkezet között olyan megoldást találjunk, ami lehetővé teszi azt, hogy se a talajvíz, se a csapadék ne okozzon gondot a jövőben. Mindezt megtárgyaltuk, és úgy gondolom, jó szervezéssel sikerült megoldanunk egy problémát. Nem tataroztunk, hanem tényleges felújítást végeztünk, mondhatjuk, hogy félig újjá tettük az épületet. A tornaterem komoly ellenőrzés alatt is átment, és joggal várható el, hogy ez a csarnok hosszú időn keresztül szolgálja majd a diákokat – fogalmazott községünk polgármestere, aki elmondta azt is, hogy a közeljövőben egy új villámhárító rendszert is felszerelnek az épületre, és a vizesgóc felújítása is tervben van. Kislinder azt is kiemelte, hogy beiktatása alkalmával beszélt az oktatási intézmények vezetőivel, és meghatározták a prioritásokat, ami alapján elvégzik a szükséges felújításokat. Az első helyen szerepelt a Csáki Lajos Iskola tornatermének tetőszerkezete, aminek renoválása már befejeződött, a gimnázium tornaterme után pedig a Mezőgazdasági Iskola csarnokának szanálása következik. Emellett a falusi iskolákban is tervbe vettek bizonyos felújításokat, többek között a zentagunarasi és a bácskossuthfalvi iskolában.