2024. április 24., szerda
AMERIKAI ELNÖKVÁLASZTÁS

Trump nemzeti megújhodást ígér

A megválasztott elnök januárban költözhet a Fehér Házba – Clintonnéra többen szavaztak, de vesztett

Az Egyesült Államok 45. elnökeként a Fehér Házban ünnepelheti 71. születésnapját a republikánus párti Donald Trump milliárdos üzletember, aki január 20-án veheti át a hivatalát. Republikánus többségű lesz a szenátus és a képviselőház is. A keddi elnökválasztáson aratatott váratlan és biztos győzelme után mondott beszédében Trump azt ígérte, hogy megújítja és felvirágoztatja a hazáját, újjáépíti a nemzetet, és megújítja az amerikai álmot. Személyében az eddigi legidősebb elnök lép hivatalba, miután a heves, gyakran alpári hangnemű és indulatos vitákkal tarkított kampányt követően legyőzte fő ellenfelét, a demokrata párti Hillary Clintont, aki elismerte a vereséget.

A leendő elnök mindenkit meglepett. Sikere után ő lesz az ország történelmében az első vezető, akinek korábban szinte alig volt köze a politikához (Fotó: Beta/AP)

A leendő elnök mindenkit meglepett. Sikere után ő lesz az ország történelmében az első vezető, akinek korábban szinte alig volt köze a politikához (Fotó: Beta/AP)

A közvélemény-kutatók eredményeire alaposan rácáfolva a 70 éves Donald Trump republikánus jelölt nyerte meg az elnökválasztást az Egyesült Államokban. Alelnöke, Mike Pence, Indiana szövetségi állam kormányzója lesz.

Előzőleg a felmérések és a keddi szavazás után közzétett exit poll adatok is azt jelezték, hogy fő vetélytársa, a demokrata párti Hillary Clinton szoros küzdelemben felülmúlja a vulgáris beszédeiről elhíresült Trumpot. A közvélemény-kutatók azonban csődöt mondtak, hosszú ideig téves adatokat közöltek, azt a látszatot keltve, hogy a demokrata jelölt végezhet az első helyen.

A voksszámlálás előrehaladtával tegnap hajnalra azonban kiderült: Trump biztos előnyre tett szert a volt first ladyvel szemben. Idővel pedig teljesen egyértelművé vált, hogy ő a nyertes.

Igaz, nem az országban leadott összes szavazat, hanem a győzelemhez szükséges elektori voksok többségét szerezte meg, és ez a döntő fontosságú része az amerikai választási rendszernek.

Clintonnéra egyébként országos összesítésben többen szavaztak, mint Trumpra, akinek az a „szerencséje”, hogy a szövetségi államokban megszerezte az elnökké választásához szükséges elektori többséget. Az USA történelmében csak négyszer fordult elő, hogy az a jelölt győz, akire kevesebb választó szavaz.

Mindezt azonban még hivatalosan is meg kell erősíteniük az elektoroknak, akik lényegében az elnök és az alelnök személyéről döntenek (december 19-én). Az 538 tagú elektori testület állásfoglalását azonban csak 2017. január 6-án ismertetik a törvényhozás washingtoni épületében. Trump majd csak ez után (január 20-án) teszi le az elnöki esküt és veszi át hivatalát.

Az elnöki poszt megszerzéséhez legalább 270 elektori szavazat kell, Trump 279-re számíthat.

A KONGRESSZUS IS A REPUBLIKÁNUSOKÉ

A republikánusok nemcsak az elnöki, hanem a képviselőházi és a szenátusi többséget is megszerezték, miután kedden a szövetségi törvényhozás (kongresszus) tagjainak egy részéről is szavaztak.

Trump elsősorban a régi, nagy és fontos ipari-mezőgazdasági központokban, régiókban söpört be rengeteg szavazatot, valósággal túlnyerte magát. Sőt olyan szövetségi államokban is ő vitte el a pálmát (így a demokrata fellegvárnak hitt Michiganben és Wisconsinban), ahol szinte senki sem számított erre. A keleti partvidék kulcsfontosságú ingadozó államaiban (Észak-Karolinában, Floridában és Pennsylvaniában) is ő nyert.

A miértre sokan sok magyarázatot találnak majd. Egyik fontos ok talán az lehet, hogy ezeken a helyeken – a gazdasági nehézségek okozta életszínvonal-romlás és -hanyatlás miatt – a csalódott szavazók elhitték Trump rózsaszínű és populista kampányígéreteit az ország felvirágoztatásáról, a munkahelyteremtésről és egyebekről.

TELEFONON „BÚCSÚZTAK EL”

Győzelmi bevonulás: Donald Trump, felesége Melania és fiuk, Barron a szavazást követő New York-i gálán (Fotó: Beta/AP)

Győzelmi bevonulás: Donald Trump, felesége Melania és fiuk, Barron a szavazást követő New York-i gálán (Fotó: Beta/AP)

A választási eredmények alapján Trump bejelentette győzelmét, megjegyezve, hogy mindegyik amerikai állampolgár elnöke akar lenni. Fő ellenfele, a demokrata Clintonné elismerte vereségét. Helyi idő szerint tegnap hajnalban telefonon gratulált republikánus párti vetélytársának a győzelemhez. (Előzőleg azonban mindenkit hazaküldtek a demokraták New York-i eredményváró rendezvényéről, amelyen a csalódott Clintonné meg sem jelent az összegyűlt több mint tízezer ember előtt.).

A New York-i milliárdos üzletember a választási siker után az Egyesült Államok 45. elnökévé lép elő. A megválasztását követően méltatta fő vetélytársa kemény kampányküzdelmét, egyszersmind megköszönte neki mindazokat a szolgálatait, amelyeket az elmúlt években az ország érdekében tett.

A New Yorkban berendezett választási főhadiszállásán mondott első nyilatkozatában hívei támogatását is megköszönte. Trump a nemzet újjáépítését és az amerikai álom megújítását ígérte. Honfitársait ugyanakkor egységre és együttműködésre szólította fel.

MILLIÓK ÁLLHATNAK MUNKÁBA

Győzelmi beszédében azt is jelezte, hogy megállapodásra és tisztességes viszonyra törekszik a szövetséges kormányokkal, nem akarja az országát konfliktusok között irányítani. „Mi mindig Amerika érdekeit helyezzük majd mindenek elé, korrekt tárgyalópartnerek leszünk mindenkivel, a közös platformot keressük majd és nem az ellenségeskedést” – fogalmazott.

Azt ígérte, hogy hazáját az üzleti életben megszerzett tapasztalataival segíti. Kijelentette: nagyszerű programja segítségével megduplázódik az USA gazdasági növekedése. Hatalmas építkezéseket és infrastrukturális beruházásokat, fejlesztéseket helyezett kilátásba, amelyek eredményeként milliók állhatnak munkába.

OBAMA: HOLNAP IS FELKEL A NAP

A demokrata-pártiak körében teljes (volt) az elkeseredettség (Fotó: Beta/AP)

A demokrata-pártiak körében teljes (volt) az elkeseredettség (Fotó: Beta/AP)

A republikánus siker lesújtotta a demokratákat, akiket a két mandátum lejártával hamarosan távozó párttársuk, Barack Obama elnök azzal próbált vigasztalni, hogy bármi történjék is, a Nap reggel fel fog kelni, és továbbra is Amerika lesz a Föld legnagyszerűbb országa. Az egyik közösségi oldalon arra is utalt videoüzenetében, hogy „voltak már kemény és zsigeri érzelmeket megmozgató választások, de mindig erősebben kerültünk ki belőlük”. Azt javasolta mindenkinek, hogy adják meg egymásnak a tiszteletet, bánjanak egymással empátiával és rokonszenvvel, ahogy egy amerikaitól elvárható.

Obama arról sem feledkezett meg, hogy (telefonon) gratuláljon Trumpnak a győzelemhez. A januárban leköszönő elnök várhatóan ma fogadja is hivatali utódját. Több százan közben a Fehér Ház elé vonulva tüntettek az új elnök ellen. Néhány nagyvárosban, többek között Los Angelesben, Portlandben és New Yorkban is spontán tüntetések kezdődtek. A megmozdulások nem mindenütt békések, néhol ugyanis egymásnak ugrottak a Trump-ellenes tüntetők és az új elnököt ünneplők. Kaliforniában, ahol a többség Clintonra szavazott, rengeteg diák vonult az utcára, s bírálta Trumpot.

Közben sokan azt latolgatják, hogyan lehetne kivezetni a legnépesebb és leggazdagabb szövetségi államot az USA-ból. A kezdeményezés a Twitter közösségi oldalon bontakozott ki. Az ötletelésbe bekapcsolódók azonban nem elégednének meg Kalifornia leválasztásával, az egész nyugati partvidéket elszakítanák, ahol a többi állam (Oregon és Washington), sőt Nevada is Clintonra szavazott.