2024. április 25., csütörtök

Rendkívüli helyzet Prokupljéban és Sjenicán

A következő napokban stabilizálódik a körülmények Dél-Szerbiában

A hidrometeorológiai intézet szerint még csak ma kell jelentősebb esőzésekkel számolni, de a csapadék csökkenésével stabilizálódik a helyzet. Živko Babović, a belügyminisztérium rizikókezeléssel foglalkozó szektorának vezetője szerint Szerbia területén sehol sincs vészhelyzet, csupán egyes helyeken aggasztóak a körülmények. Arra számít, hogy a napokban a csapadék csökkenésével javulni fog a helyzet, és nem lesz szükség további csapatok bevonására.

Tutin és Sjenica egy részét elárasztotta a víz. Sjenicánban megrongálódott a Nova Varoš felé vezető úton a híd, Tutinban pedig néhány családot ki kellett költöztetni az otthonából. Biztató, hogy tegnap már csillapodott a vízszint emelkedése.

– Gondok merültek fel Paraćin község területén, az autóúton, ahol le kellett állítani a közlekedést is. A forgalmat a kerülősávba tereltük addig, amíg a víz vissza nem húzódik – emelte ki Babović.

Elmondta, külön figyelemmel kísérik a helyzetet Leskovacon, illetve a Jablanička körzetben, ahol a víz már megjelent a családi házakban is, ezért a rendkívüli helyzetekkel megbízott részleg tűzoltó-mentő csapatai tegnap már a helyszínen segítettek.

Prijepolje és Priboj községben számos közút megrongálódott, miután megnőtt a Lim folyó szintje, de tegnap már a vízszint stagnálását jegyezték.

Predrag Marić, a belügyminisztérium vészhelyzetekkel megbízott részlegének vezetője elmondta, az esőzések óta összesen 39 családot kell kimenekíteni, de kiemelte, hogy javul a helyzet a terepen. Prokuplje és Sjenica területén az esőzések miatt még mindig rendkívüli helyzet van életben. Kedden éjjel homokzsákokkal erősítették meg a Toplica melletti gátakat, Tutinban és Sjenicában pedig stabilizálódtak a belvizek, ugyanis a megáradt folyók visszahúzódtak a medrükbe.

Leskovacra és Prokupljéba erősített csapatokat küldtek, hogy amíg tart az esőzés, figyelemmel kísérjék, és szükség esetén segítsenek a veszélyeztetettebb háztartásoknak.

Marić elmondta, hogy nemcsak a záporpatakkal és a folyók áradásával kell megküzdeniük, hanem a fölcsuszamlásokkal is. Kopaonikon, továbbá Vranje területén is négyzetméterenként megközelítőleg 80 liter eső esett. A földcsuszamlásokra és a kőomlásra fel vannak készülve a csapataik, így sehol sem kellett huzamosabb időre leállítani a közlekedést. Az árvíz sújtotta területen, ott, ahol már visszahúzódott a víz, már elvégezték a fertőtlenítést.

A hidrometeorológiai intézet figyelmeztetése szerint a Lim vízszintje ma már stagnálni fog, és a következő egy-két napon lassan visszahúzódik. Ugyanakkor a Dél-Morava és a mellékfolyói (a Jablanica, Veternica, Pusta, Toplica és a Vlasina), valamint a Nyugat-Morava és mellékfolyói (a Bejlica, Moravica, Rzav, Skrapeš és a Đetinja), csakúgy az Ibar vízszintje ma és holnap is emelkedni fog. A Fekete- és Fehér-Timok is enyhén árad, és elérheti az árvízvédelmi határt.

A víz miatt nincs víz

Zavarossá vált a víz az áradások miatt Novi Pazar környékén, ennek következtében a város nagy része ivóvíz nélkül maradt – számoltak be a helyi médiumok. A szűrőrendszer is alacsonyabb kapacitással működik, másodpercenként 280 liter víz jut át rajt, ami 50 százaléka a megszokott teljesítménynek. Novi Pazar magasabban fekvő részei már kedden ivóvíz nélkül maradtak. A szakemberek szerint a helyzet normalizálódásáig néhány nap is eltelhet.