2024. április 26., péntek

Varázslatos percek a könyvtárban

A zentai könyvtárban már évek óta novemberre időzítik azokat a foglalkozásokat, amikor a könyvtárosok az óvodás gyermekekkel ismertetik meg az intézményt és tevékenységét. Ebben a hónapban hat alkalommal fogadják a végzős zentai óvodásokat, majd év végéig még a felsőhegyi és a tornyosi gyermekeket is várják.

Juhász Lassú Kornélia könyvtáros elmondta, hogy az olvasóvá nevelés a céljuk, és a könyvtárral való ismerkedést érdemes már óvodáskorban elkezdeni.

Az óvodások szívesen jönnek a könyvtárba (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Az óvodások szívesen jönnek a könyvtárba (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

– A gyerekek nagyon szeretnek a könyvtárban, szívesen beszélgetnek velünk arról, milyen könyveik vannak odahaza, miket olvasnak nekik szüleik, mely könyveket forgatják szívesen. A foglalkozáson elmeséljük nekik, hogyan lehet könyvet kölcsönözni, mit jelent a könyvkölcsönzés, mi az, hogy betűrendben találják meg a könyveket. Mindig olvasunk nekik mesét, egy zenei betéttel is kedveskedni szoktunk, majd a foglalkozás végén a gyermeksarok várja őket, ahol kedvükre lapozgathatják a könyveket. Azok az óvodások, akik voltak nálunk foglalkozáson, ha november folyamán bejönnek a szüleikkel, akkor ingyenesen könyvtártagokká válhatnak. Régebben minden végzős óvodást beírtunk, de azt tapasztaltuk, hogy csak kevesen jöttek vissza könyvet kölcsönözni, ezért változtattunk a gyakorlaton. Akit már visszahoz valamelyik szülő, mert kérte a gyermek, azt valószínűleg máskor is elhozzák a könyvtárba – mondta a könyvtáros.

Juhász Lassú Kornélia azt is elmondta, hogy az általános iskola alsós diákjait is várják, az osztálytanítóknak csak annyi dolguk van, hogy jelzik, mikor szeretnének jönni, és ők egy varázslatos könyvtári foglalkozással fogadják a gyerekeket.