2024. április 26., péntek

Az MNT az adai könyvtár társalapítójává vált

A szerződéskötésre tegnap került sor

Ada község önkormányzata és a Magyar Nemzeti Tanács tegnap Adán, a községházán szerződést kötött a helyi Szarvas Gábor Könyvtár alapító jogainak megosztásáról, amely révén az MNT az intézmény társalapítójává vált. A szerződést Búcsú Attila, az adai községi képviselő-testület elnöke és Hajnal Jenő, az MNT elnöke látta el kézjegyével.

– Örömmel tölt el, hogy pontot tehettünk egy hosszabb tárgyalási folyamatra, aminek eredményeként aláírtuk a Magyar Nemzeti Tanáccsal azt a szerződés, amellyel részben átruházzuk a Szarvas Gábor Könyvtár alapítói jogait a testületre. Ezzel a szerződéssel a Szarvas Gábor Könyvtárnak lehetősége nyílik a fejlesztésekre és a fejlődésre. Remélem, hogy majd él is ezekkel a lehetőségekkel – közölte Búcsú Attila. Majd megjegyezte, hogy a szerződéskötést megelőzően részletkérdésekről tárgyaltak, főként az igazgató- és a felügyelőbizottság tagjainak részarányos képviseletéről, amiben végül sikerült megegyezésre jutniuk. A kkt-elnöke elmondta, hogy nagyjából fele-fele arányban, vagyis közösen irányítják az intézményt. Kiemelte, hogy a könyvtár nemcsak a helyi magyarság kultúrintézménye, hanem minden helyi polgáré, ezért még fontosabb, hogy a MNT támogatja az intézmény fejlődését, aminek így minden polgár használt fogja látni.

Hajnal Jenő a következőket emelte ki:

– Az adai önkormányzattal megkötött szerződés az adai Szarvas Gábor Könyvtár alapítói jogainak részbeni átvételét jelenti. Ezzel tovább erősödik, gyarapodik a Nemzeti Tanács és az itt élő magyarság intézményhálózata abból a szempontból is, hogy alkotmányos és nemzeti tanácsi törvény által szabályozott jogainkkal még inkább élni tudtunk. Ez a jövőre nézve nagyon fontos és jelentős, mint a szerbiai, az anyaországi és az európai uniós pályázatoknál, mint pedig az együttműködés szintjén az adai önkormányzattal. Közösen úgy tudjuk ezt az intézményt segíteni, de nemcsak ezt, hanem a többi kulturális intézményt is, egyebek között a Nemzeti Tanács hatáskörébe tartozó oktatási és tájékoztatási szervezeteket és intézményeket, hogy azok együtt az itt élő magyarságnak nemcsak az intézményhálózatát, hanem identitását, önmeghatározását és itthon maradását is erősítik. Az adai Szarvas Gábor könyvtár azért is fontos és jelentős, hiszen nemcsak könyvtári tevékenységet lát el, hanem az adai művelődési életnek is egyik fontos szervezője – mondta többek között Hajnal Jenő.