2024. április 26., péntek

A békéért vonultak utcára

A zentai béketüntetés 25. évfordulójára emlékeztek

Zentán a városháza aulájában az 1991 novemberében lezajlott béketüntetés huszonötödik évfordulója alkalmából szombaton ünnepi megemlékezést tartottak az önkormányzat szervezésében.

Az önkormányzat és a pártok képviselői elhelyezték az emlékezés virágait (Gergely Árpád felvétele)

Az önkormányzat és a pártok képviselői elhelyezték az emlékezés virágait (Gergely Árpád felvétele)

1991 októberének végén mozgósítási parancsot kapott több száz Zenta községbeli tartalékos katona, akiket hadgyakorlat céljából Kevi, Tornyos, Buránysor környékére helyeztek, ám csakhamar fény derült arra a valós okra, hogy a horvátországi frontra akarják őket vinni. Az események hatására a városháza előtti téren mozgolódni kezdtek az emberek, a behívókat megtagadók, a családtagok, a szimpatizánsok, Zenta polgárai. Az akkori kormány háborúpárti politizálása, valamint a média háborúra uszítása ellenében spontán béketüntetés alakul ki, amely mintegy öt napon át tartó válságállapotot eredményezett.

Az alkalmi megemlékezésen Tari László helytörténész idézte föl a béketüntetés napjait és az azt követő eseményeket.

– Valójában november 5-én, kedden reggel kezdődött a zendülés, amikor a behívottak szüleikkel Tornyosról Zentára indultak a szakadó esőben. Délelőtt 10 óra körül Tornyoson a helybeli lakosság teherautókkal, traktorokkal, pótkocsikkal eltorlaszolta a Topolya és Zenta közötti utat, és Tornyosnak a Zenta felé eső részén is ugyanígy megbénították a forgalmat. Ugyanis a buránysori szövetkezeti otthon volt a tartalékosok gyülekezőhelye. Több tartalékost is elkísért a hozzátartozója, akik szerették volna kieszközölni, hogy valaki szavatolja nekik: a behívottakat nem fogják a kiképzés után a háborúba küldeni. Az eltorlaszolt utakon délutánra teljesen megbénult a forgalom, amelyet azért zártak le a polgárok, hogy a tartalékosokat ne lehessen elszállítani. Közben Zentán a városháza előtt több ezer ember gyűlt össze, s tekintettel arra, hogy a polgármesteren és a honvédelmi titkáron kívül senki sem tárgyalt velük, az esti órákban válságtörzset alakítottak Szabó János tartalékos tiszt vezetésével. Követelték, hogy tartsanak referendumot, amelyen a polgárok mondjanak véleményt a folyamatban lévő polgárháborúról. Amíg a válságtörzs és a községi vezetők tárgyaltak, a tömeg a téren várakozott, s csak egy jelszót ismételtek kitartóan: Békét akarunk! – Hozzák vissza többieket is!

Tari László szólt arról is, hogy Zenta nyomán háborúellenes tömegtüntetésre került sor Ada központjában is, és békegyűléseket tartottak Temerinben és Zentagunarason is. Felidézte azt, hogy a tüntetést követő napokban azonnal letartóztatták a válságtörzs három tartalékos altiszt tagját: Szabó Jánost, Bodó Józsefet és Papp Józsefet. Az ő kálváriájuk majdnem két éven át húzódott, miközben a börtön után megjárták a frontot és a katonai bíróságot is.

A béketüntetés tizedik évfordulóján, 2001. november 5-én a zentai városháza külső boltívének falán az önkormányzat emléktáblát helyezett el. Azt a márványtáblát később megrongálták, helyette egy újat készíttettek kevésbé törékeny anyagból, amelyet most az esemény huszonötödik évfordulója alkalmából a külső falról a városháza aulájába helyeztek át. A történelemformáló eseményre emlékeztető táblát az ünnepi megemlékezés résztvevői megkoszorúzták.