2024. április 26., péntek

A nők fele mond csak igent a szűrésre

Mindenki számára ingyenes a mammográfiai vizsgálat

A szabadkai Mentőszolgálat október folyamán 980 alkalommal nyújtott terepi ellátást, míg a mentőállomáson 1500 pácienst láttak el. A technikusi szolgálat csaknem nyolcszáz alkalommal szállította a betegeket szakorvosi ellenőrzésre, illetve alkalmazta a szükséges terápiát otthoni körülmények között. Októberben két szívinfarktusos beteget szállítottak át az újvidéki kardiológiai központba.

Mihaela Budimski, az Egészségházak sajtószóvivője beszámolt arról a projektről is, amely az EuReCa Szerbia nevet viseli, és nemzetközi szinten követi a szívmegállásos betegek ellátását. Kiemelte, az elmúlt két évben nőtt az újraélesztést szakszerűen elvégző polgárok száma, az oktatásnak köszönhetően. Októberben az orvosi csoportok 10 újraélesztést végeztek el, ebből három járt sikerrel.

Október 20-án kezdődött meg a polgárok influenza elleni oltása. Összesen 4500 adag Vaksigripet kaptak az egészségházak, ebből eddig 1893-at vettek fel a polgárok. Ingyenes oltásra jogosultak mindazok, akik 65 évnél idősebbek, illetve a veszélyeztetett csoportba tartozók, krónikus betegek.

Folytatódik az ingyenes mammográfiai vizsgálat is a város területén. Összesen 2303 nőt értesítettek ki, továbbá a védőnők személyesen is felkeresték azt a 2824 nőt, akik korábban nem jelentek meg az ellenőrzésen, a hívás ellenére sem. Az ingyenes vizsgálaton 923 nő volt hajlandó részt venni, vagyis 64 százalékuk nemet mondott a prevenciós lehetőségre. A megvizsgált páciensek közül 16 nőnél merült fel elváltozásra utaló jel, őket tovább utalták a kamenicai intézetbe.

Mihaela Budimski kiemelte, továbbra is nagyon alacsony a részvételi arány a vizsgálatokon, mégis nőtt a mammográfiás vizsgálaton való részvételi szándék, ugyanis a mostani alkalommal csaknem minden második nő igent mondott a meghívásra. Amennyiben a mellrákot a korai stádiumban észlelik, nagyobb eséllyel gyógyítható kisebb sebészi beavatkozásokkal, a gyógyulás is gyorsabb, így az életminőség is jobb.

A mammográfiai vizsgálatra most az 1962-ben született nőket hívják. A szűrésre jogosult minden nő, annak ellenére, hogy rendelkezik-e egészségügyi biztosítással vagy sem.