2024. április 26., péntek
ASZTALITENISZ

Jó reklám a sportágnak, jó reklám Magyarországnak

A közelmúltban tartották meg Budapesten az asztalitenisz-Eb-t. A versenyről szerzett benyomásairól érdeklődtünk a négyszeres világbajnok Jónyer Istvántól, akivel Pécsett, a XII. összmagyar diákbajnokság döntőin találkoztunk.

– Ezen az Eb-n azt láttam, hogy a nagyon felgyorsult játék mellett kevés volt a technikai megoldás, kevés a rövid labdákból való beindulás, a rövid visszatevés. Mindenki az asztal feletti pörgetést erőlteti. Érdekes volt, hogy a „nagymenők” időnap előtt leégtek, mint például a német Dimitrij Ovtcharov. Van viszont néhány nagyon tehetséges játékos, például a lengyel Jakub Dyjas, aki pont a már esélyes németet búcsúztatta. Én neki szurkoltam, sajnos az ő menetelése az elődöntőben véget ért, a későbbi győztes francia Emmanuel Lebesson állította meg. A franciák és a portugálok szerintem kiemelkedtek ezen az Európa-bajnokságon, a magyarokról pedig csak annyit, hogy jól játszanak, csak a meccseket nem tudják megnyerni. Ezt még meg kell tanulniuk, mármint a nyerést.

A magyar közvélemény Póta Georginától várta az érmet, végül aztán a Pergel Szandra/Madarász Dóra páros végzett a dobogón. Mennyire volt ez meglepetés?

– Szerintem Pótát nagyon nyomta az, hogy mindenki neki szurkolt, és tőle várta a jó eredményt. Nem játszott rosszul, nyert egy meccsen 0:3-ról, s ekkor azt hittem, hogy akár a végső győzelemre is esélyes. Van azonban itt három kínai, akiken nagyon nehéz átverekednie magát az embernek. A páros viszont a számomra meglepetés volt, mert végig nagyon szépen játszottak. Kár, hogy elvesztették a döntőbe vezető mérkőzést, mert annak a meccsnek is a javukra kellett volna eldőlnie.

Az Eb egy hétig tartott, tehát egy nagyszabású rendezvényről van szó. Véleményed szerint mennyire felelt meg Magyarország, illetve Budapest az elvárásoknak?

– A sportágnak is kiváló reklám volt ez az Eb, s remélem, hogy ezáltal sok fiatal szerette meg az asztaliteniszt, hiszen a televízió főműsoridőben közvetítette. Azt hiszem, hogy ez a rendezvény sok hívet szerzett Magyarországnak, s a 2024-es olimpia helyszínének a kiválasztása előtt Magyarország ezzel is jó pozícióba került.

Apropó, te híve vagy annak, hogy Budapest, illetve Magyarország olimpiát rendezzen?

– Abszolút. Tagja vagyok a Magyar Olimpiai Bizottságnak is, és úgy gondolom, hogy először most lehet nyereséggel megrendezni a játékokat. Előny az, hogy az új szabályok megengedik, hogy a környező országokba át lehet vinni egy-egy sportágat. Itt szóba jöhet akár Szerbia is.