2024. április 26., péntek

Nem létező robbanószerkezetek napja

„Majdnem” gyanús csomagot találtak, és egy téves bombariadó is volt a Belville városnegyedben – Vučić nem jelent meg a munkahelyén, de valahonnan teljes hírzárlatot rendelt el

A rendőrség szerdán 37 személyt hallgatott meg az Aleksandar Vučić jajinci családi háza közelében talált fegyverekkel és töltényekkel megrakott gépkocsi kapcsán, melyet szombaton talált meg a hatóság a kormányfő édesapja tulajdonában álló ház melletti erdő szélén. Kedden este, a nyomozás folytatása során egy újbelgrádi épület parkolóhelyén egy Renault Megane gépjárműben ismét fegyverekre bukkantak, ezúttal egy Heckler&Koch géppisztolyt, 400 gramm robbanóanyagot, egy távirányítású robbanószerkezetet és a távolsági aktiválásra alkalmas két mobilkészüléket, valamint még egy pisztolyt vettek számba a rendőrök.

Az újbelgrádi garázsban talált Heckler&Koch géppisztoly (Beta/Belügyminisztérium)

Az újbelgrádi garázsban talált Heckler&Koch géppisztoly (Beta/Belügyminisztérium)

Ezzel azonban a fegyverekről és a veszélyről szóló hírek még nem értek véget, Újbelgrádban ugyanis mozgalmasan alakultak a szerda délelőtti és kora délutáni órák. A Belville városnegyedben bombariadó volt, valaki robbanószerkezet elhelyezését jelentette a rendőrségnek. Délelőtt 10 óra körül volt a bombariadó, ezt követően ki kellett üríteni az Air Serbia légitársaság teljes székházát Újbelgrádban, a Jurij Gagarin utcában. Egyes belgrádi sajtóorgánumok tudni vélték, hogy a robbanószerkezetről szóló információk éppen arra az épületre vonatkoztak, amelyben a kormányfőnek is lakása van. Mások arról számoltak be, hogy nem abban az épületben, hanem egy közeli társasházban van a miniszterelnök lakása. Tény, hogy a helyszínen tartózkodtak a miniszterelnök biztonságáért felelős emberek is – a rendőrség, a tűzoltóság és a sürgősségi központ tagjai mellett. A terep átfésülése órákon át tartott, bombát azonban nem találtak a helyszínen. Később a rendőrség közölte, hogy a 192-es telefonszámra érkezett a bejelentés, és ezután értek oda a helyszínre és végezték el az Air Serbia üzletházának az evakuálását. A repülőtársaság dolgozói 13 és 14 óra között visszatérhettek az irodáikba.

Nem sokkal a bomba bejelentéséről szóló információk után közzétették azt is, hogy az egyik közeli épület garázsában az illetékesek az egyik gépkocsi alá elrejtett „gyanús csomagra” lettek figyelmesek. A hatóság elszállított a helyszínről egy fehér színű Peugeot márkájú kocsit, amelyen nem volt rendszámtábla. Később kiderült, hogy gyanús csomagot nem találtak, újfent tévesnek bizonyultak a korábbi értesülések.

LÁTTA VALAKI A KORMÁNYFŐT?

A miniszterelnök a történtekre reagálva elrendelte, hogy semmilyen információ ne lásson napvilágot sem a jajinci, sem pedig az újbelgrádi történések kapcsán. Ezt az utasítást úgy adta ki, hogy közben szinte senki sem tudta, hogy éppen hol tartózkodik. Már reggel arról számoltak be a médiumok, hogy miniszterelnöki tisztségének betöltése óta először fordult elő, hogy Aleksandar Vučić nem jelent meg a munkahelyén. Később az is kiderült, hogy lemondott minden, tegnapra tervezett megbeszélést. Az okokról a médiumok csak találgatni tudtak. A később napvilágot látott információk alapján a legtöbben arra következtettek, hogy a kormányfő biztonsága került veszélybe a hétvégi és a tegnapi fenyegetettség miatt, ezért maradt távol a munkahelyéről. A visszafogottabbak arra gyanakodtak, hogy egyszerűen halaszthatatlan állami ügyei akadtak, ezért nem tudott megjelenni a Nemanjić utcai kormányépületben.

BIZOTTSÁGI ÜLÉS ELNAPOLVA

Miután a bombáról és gyanús csomagról szóló (ál)információkat követően a kormányfő elrendelte a fent említetteket, vagyis hogy a rendőrség, a katonai és a civil szolgálatok sem közölhetnek részleteket a nyilvánossággal a talált fegyverekkel kapcsolatban, a parlament tervei is megváltoztak. Vučić követelte, hogy a nyomozás végéig semmi se szivárogjon ki a nyilvánosságba, s ehhez igazították az egyik testület ülését is.

Igor Bečić, a biztonsági szolgálatok ellenőrzésével megbízott képviselőházi bizottság elnöke e döntéssel összhangban lemondta a testület mára tervezett ülését, melyen a biztonsági szolgálatok igazgatóinak kellett volna tájékoztatniuk a bizottsági tagokat a kormányfő biztonságát ért veszélyekről. Bečić kijelentette, szerinte a szolgálatoknak több időre van szükségük ahhoz, hogy elkészítsék az erről szóló jelentést.