2024. április 26., péntek

Holokauszt-kiállítás a zombori múzeumban

A zombori Drelich zsidó családra, és a holokausztra emlékező kiállítás nyílott a zombori Városi Múzeumban.

A zsidó Drelichék Zomborban éltek, szívesen álltak fényképezőgép elé, így a második világháború kitörése előtt, a háború alatt, és közvetlenül a befejezését követően is, a fotókon a család tagjai mellett számos más zombori polgár is feltűnik. A haláltáborba hurcolást túlélő zombori Drelich Magda és Moshe Mustafya Izraelben kezdett új életet, nekik, és örökségüket megőrző lányuk, Mihai Tulpan asszonynak köszönhető a teljesen mindennapi, sorsában mégis különleges Drelich família emlékkiállítása. Tulpan asszony személyesen is megtisztelte a kiállítást és angolul vázolta fel családja sorstörténetét.

A tárlatot prof. dr. Milan Ristović nyitotta meg. A megnyitón részt vett Miroslav Štakić professzor, tartományi művelődési, tájékoztatási és a vallási közösségekkel megbízott titkár.

Egyedül a Magyar Szónak nyilatkozva elmondta, hogy a tárlat mélységesen megérintette.

– Könyvek tucatját, akár százát olvastam a közép-kelet-európai népek szenvedéséről, több tíz filmet is láttam, de a mai élmény teljesen személyes közelbe hozta egy nép kálváriáját, ami mindössze amiatt történt, mert a zsidók valami szempontból másmilyenek voltak, mint a többiek. A dokumentumok félelmet, szorongást és szomorúságot keltenek, hogy az emberek között ilyesmi megtörténhetett a huszadik században, és a zsidó nép legkevésbé se szolgált rá erre a sorsra. Kultúrájuk, hagyományaik, hitük ellent mondd mindannak, amit velük tettek. Borzalom, hogy Zomborban az 1941 előtt élt 1200 zsidóból 1945-re csupán mindössze százan maradtak. Nem számokról kell beszélni, hanem konkrét személyekről, ezért az ilyen kiállításoknak el kell jutniuk más városokba is, Újvidékre, Szabadkára, Németországba és más európai országokba is, amelyek tanúik voltak a holokausztnak – nyilatkozta a tartományi titkár.