2024. április 26., péntek

A Tisza lett a sírjuk

Megemlékezés Adorjánon az 1944-es vérengzés áldozatairól

Tegnap délután Adorjánon a katolikus temetőben megemlékeztek az 1944-es partizánvérengzés helybeli áldozatairól. A 2001-ben felállított emlékmű lépcsőfeljárójában ott olvasható az 51 ártatlanul kivégzett adorjáni magyar férfi neve, akiknek sírját a Tisza takarta be mindörökre.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Az egybegyűlt emlékező közösséghez szólva Orcsik Károly plébános elmondta, hogy a véget nem érő gyász, amit a temetetlen ártatlan áldozatok iránt érzünk, nem keményítette meg az adorjániak szívét, nem keresték a bosszút, és nem törtek meg a fájdalomtól.

A hit erejére támaszkodva a legnehezebb időkben is, amikor már úgy tűnt, minden veszve van, erőt tudtak meríteni az újrakezdéshez, a megmaradás küzdelméhez, és új életet építettek szülőfalujukban.

Az emlékhely tövében felolvasták az 51 vértanú áldozat nevét, majd a hozzátartozók nevében Sándor Jusztina és Sándor Anasztázia koszorúzta meg az emlékhelyet. A magyarkanizsai önkormányzat részéről Csikós László, a VMSZ képviseletében Ceglédi Rudolf alelnök és Pék Zoltán köztársasági parlamenti képviselő, az MNT nevében pedig Nyilas Leonov Anita koszorúzott. Borsos Csaba az adorjáni helyi közösség, Szabó József pedig a VMSZ községi szervezete nevében helyezte el az emlékezés virágait.

Ceglédi Rudolf és Pék Zoltán a VMSZ nevében koszorúzott (Gergely Árpád felvétele)

Ceglédi Rudolf és Pék Zoltán a VMSZ nevében koszorúzott (Gergely Árpád felvétele)