2024. április 26., péntek

„Közös jövőnket kell építenünk"

Tenni kell azért, hogy a vegyes történész bizottság munkájának eredményeit mindenki megismerje

Pontot kell tenni a két nép közötti szükségtelen ellentétekre, szembe kell nézni a történelmi tényekkel – értett egyet mai találkozóján Tomislav Nikolić államfő és Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. A szerbeknek és magyaroknak közös jövőjüket kell építeniük és le kell zárni minden múltbeli ellentétet, hangzott el.

Pásztor a megbeszélés során köszönetet mondott az államfőnek a két nép közötti történelmi megbékélés elérésében vállalt fáradozásaiért, majd arra kérte, legyen a magyar–szerb vegyes történészbizottság segítségére abban is, hogy a második világháborús történések kapcsán feltárt adatokat a megfelelőképpen bemutassák a magyar és a szerb nyilvánosságnak.

Egyszer és mindenkorra szembe kell nézni a történelmi tényekkel és a közös jövőt kell építeni, állapították meg.

A szerb államfő arról biztosította Pásztort, hogy mindent el fog követni kérése teljesítéséért, azért, hogy a történészbizottság munkájának eredményei elérhetővé váljanak mindenki számára.

Gazdasági jellegű témák is felmerültek. Nikolić ismertette Pásztorral a Duna–Morava–Vardar hajózási útvonal kialakítási projektumának eddigi eredményeit. Mint közölte, sokszor támadásoknak volt kitéve amiatt, hogy ennek az elképzelésnek a megvalósítása mellett szállt síkra, de szerinte ezt azok tették, akik nincsenek tisztában a projektum teljesítésében rejlő lehetőségekkel. Komoly elemzést követően ugyanis az államelnök szerint egyértelművé válik, hogy a szóban forgó kezdeményezés Magyarország, Szerbia és Macedónia számára is óriási lehetőségek tárházát nyitja meg. Nikolić közölte, a kínai beruházók, akik szerepet vállalnak a projektum kivitelezésében, szintén vonzó elképzelésnek tartják a hajózási útvonalat.