2024. április 26., péntek

Épül az út az Alvégnél

Az adai I. helyi közösség pályázatot írt ki a civil szervezetek támogatására

A tavaszi tanácstagválasztás miatt az adai I. helyi közösségben a második félévben bonyolítják le a nagyobb beruházásokat, köztük az út építését az Alvég és Macedónia városrész között és a kátyúzást a helyi közösség utcáiban, illetve az őszön végzik a fanyesést és a zöldövezet bővítését – tudtuk meg Gecse István helyi közösségi titkártól.

Az Alvég és Macedónia között épülő útszakasz (Csincsik Zsolt felvétele)

Az Alvég és Macedónia között épülő útszakasz (Csincsik Zsolt felvétele)

– Most folyik a Temető és a Március 8. utcát összekötő útszakasz kibetonozása, amit már régóta kért a lakosság az Alvégben. A beruházás majdnem 3 millió dinárba kerül, mivel sajnos mind kevesebb a pénz, ezért felosztottuk. Most 100 méteres útszakaszt betonoztatunk ki, ami 1,4 millió dinárba kerül. A munkálatok már folynak – magyarázta Gecse István. – A kivitelező cég már elvégezte az alapozást, amint az időjárás megengedi, lebonyolítják a betonozást is. A teljes útszakasz összeköti majd az Alvéget Macedónia városrésszel. Az út maradék 60 méteres szakaszának a kibetonozása jövő tavaszra marad. Igyekszünk megjavítani a járdát, ami az út hiánya miatt megrongálódott. Ha ez nem sikerül az idén, akkor tavaszra folytatjuk, hogy végre elfogadható legyen a járda és az út. A Vojput cég dolgozói október 25-én fejezték be a helyi közösség területén az utak javítását, a kátyúk és a lyukak befoldozását, amelyhez 17 tonna masszát használtak föl. Ez a beruházás majdnem félmillió dinárba került, de ebben benne van a járdajavítás a Dósa András utcában a bölcsődétől a Đuro Daničić utcáig. Itt hosszabb járdaszakaszokat aszfaltoztunk le, mert úgy értékeltük, hogy olcsóbb, mint ha újra kibetonoznánk a tizen-egynéhány méteres szakaszokat – közölte a helyi közösség titkára, aki hozzátette, hogy az anyagiak miatt nem aszfaltozták ki a teljes járdaszakaszt, de tavaszra folytatják a munkálatokat az újabb problémás szakaszok javításával a bölcsődétől a Szabó Szepesi László utcáig.

Az őszi hónapokban az I. helyi községben lakossági bejelentés alapján folyamatosan végzik a fanyesést, ahol a növényzet belelóg a villanyvezetékekbe, vagy zavarja az utcai világítást, valamint nagy hangsúlyt fektetnek a zöldesítésre is. Gecse István elmondta, hogy minden ősszel és tavasszal facsemetéket, főként tujákat osztanak ki a lakosság igénye szerint. A titkár megjegyezte, hogy eddig több mint negyven tuját és további húsz-harmincat osztanak ki a háztartásoknak, amelyek legfeljebb három facsemetét igényelhetnek.

– A civil és sportegyesületeknek a nyáron 600 ezer dináros támogatást osztottunk szét pályázaton. A helyi közösségnek még vannak eszközei további 200 ezer dináros támogatás szétosztására. Vannak olyan egyesületek, amelyek kimaradtak, vagy későn szereztek tudomást az előző pályázatról. A figyelmükbe ajánlottam a mostani pályázatot, ami november 3-áig tart nyitva. A pályázaton azok a szervezetek élveznek elsőbbséget, amelyek nem kaptak támogatást a nyár folyamán – közölte Gecse István.