2024. április 26., péntek

A nettó szerbiai átlagbér 46.558 dinár

Összesen 64.150 dinár volt a szeptemberi bruttó átlagbér, ez az augusztusihoz képest névlegesen 2,7 százalékkal nagyobb, reális értékben pedig 3,3-del – derült ki a minap a Köztársasági Statisztikai Intézet közleményéből.

A tavaly szeptemberi bruttó bérekkel összevetve a mostani nominálisan 6 százalékos növekedést mutat, reálisan pedig 5,4 százalékosat.

A nettó fizetés a múlt hónapban 46.558 dinár volt, s ez az azt megelőző hónap nettó átlagához képest névlegesen 2,8 százalékkal nagyobb, reálisan pedig 3,4 százalékkal. Ha az idei nettó értéket a tavalyival hasonlítjuk össze, elmondható, hogy ugyanúgy aránylanak egymáshoz névlegesen és reálisan is, mint a bruttó bérek esetében.

Ha a januártól szeptemberig terjedő időszak bruttó béreit vizsgáljuk meg, az előző év adataival összehasonlítva kiderül, hogy a bérek névlegesen 3,9 százalékkal lettek nagyobbak, reálisan pedig 2,9 százalékkal.

A nettó átlagfizetés ugyanebben a periódusban névlegesen 3,8 százalékkal nagyobb, mint tavaly, reálisan pedig 2,8 százalékkal.