2024. április 26., péntek

Még egy évet kell várni a nyugdíjemelésre

Az IMF csak az egészség- és az oktatásügyben engedélyezné a béremelést

A Nemzetközi Valutaalap szakemberei szinte nem győzik dicsérni Szerbia teljesítményét a reformok, a gazdasági szerkezetváltás, a pénzügyi konszolidáció terén elért eredményekért, de a fővárosi Politika napilap információi szerint egyelőre hallani sem akarnak a nyugdíjemelésről, és a közszférában is csak az oktatásügyben és az egészségügyben engedélyeznék a bérek növelését.

A fővárosi napilap újságíróinak állítólag több forrásból is megerősítették, hogy az IMF képviselői kitartanak azon álláspontjuk mellett, hogy a nyugdíjakat leghamarabb 2017 végén lehetne megemelni, ha addig megteremtődnek rá a feltételek. Az elől viszont nem zárkóznának el, hogy a legkisebb ellátmányban részesülők az év vége előtt egyszeri segélyben részesüljenek. A szóban forgó juttatás összege 5000 és 7000 dinár között alakulna.

Az IMF küldöttsége november elsejéig vizsgálódik Szerbiában. A 2015-ben jóváhagyott készenlétihitel-megállapodás aktuális, hatodik felülvizsgálata keretében elismerően szóltak a költségvetés állapotáról, de a Politika forrása szerint szinte jelképesnek tekinthető, 2 százalékos béremelést javasolnak az oktatás- és az egészségügyben, az állami szervekben, közvállalatokban és önkormányzati szervekben dolgozók, valamint a hivatásos katonák és a belügyi dolgozók esetében ezúttal elmaradna a béremelés. A tanügyi dolgozók viszont valószínűleg nem elégednének meg a minimális béremeléssel. A Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója éppen a napokban kezdeményezett tárgyalásokat a miniszterelnökkel. A tanügyben uralkodó állapotok megtárgyalása mellett 12 százalékos béremelést szeretnének kieszközölni. Úgy vélik, béreik 13 százalékkal maradnak le jelenleg a közszféra más területei mögött, miközben éppen az oktatásügyben dolgozik a legtöbb felsőfokú végzettségű szakkáder.

A Nemzetközi Valutaalap küldöttsége ugyanakkor ismételten hangsúlyozta, hogy elégedett a szerbiai pénzügyi konszolidáció eredményeivel. Úgy értékelik, hogy Szerbiában a gazdaság megerősödése is az előrejelzett tempónál gyorsabban valósulhat meg. Az elkövetkező napokban az IMF küldöttsége a jövő évi költségvetés megtervezéséről is egyeztet majd vendéglátóival.