2024. április 26., péntek

Kutyás vasárnap Zentán

Kiállítást és kutyaszépségversenyt rendeztek

Vasárnap délelőtt különböző fajtájú kisebb-nagyobb kutyák csaholásától volt hangos a zentai vásártér. Itt tartották meg ugyanis a zentai Potisje Ebtenyésztők Egyesülete hagyományos CAC-kutyakiállítását és a Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesületének kutyaszépségversenyét. A néhány évvel ezelőtt elhunyt, nemzetközi szinten is elismert helybéli kutyatenyésző, Vatai Zoltán emlékére megrendezett seregszemlén több mint kétszáz tenyésztő vett részt Szerbiából, Horvátországból, Romániából, Magyarországról és Szlovákiából. Gere Tibor, a rendezvény fő szervezője lapunknak elmondta, hogy a Tisza-parti városban és környékén régi hagyománya van a kutyatenyésztésnek, az egyesület tagjai külföldi versenyeken is szép eredményeket érnek el.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

– Zenta arról ismert, hogy mindig vannak szép kutyák – jegyezte meg Gere, s elmondta, hogy vannak rottweilerek, bokszerek, amelyek a versenyeken jól szerepelnek, nagyon sikeres egy fehér juhászkutya is, s az utóbbi időben a francia buldogok is jó eredményeket érnek el, ahogyan a border collie-k és a stafford terrierek is.

A törzskönyvezett „arisztokrata”, vagyis fajtiszta kutyák versenyével párhuzamosan rendezték meg a zentai állatvédők a törzskönyv nélküli fajtiszta kutyák és keverék kutyák versenyét. A szép számú közönség által végigkísért megmérettetésen a zentai Lajka, a magyarkanizsai Mancs és az adai Pongó állatvédő egyesület tagjai alkotta zsűri előtt mintegy harminc különböző korú, termetű kutya vonult föl; a házi kedvencek, illetve a gazdáik akadályfutásban is megméretkeztek egymással, és a Lajka által gondozott kutyák közül is néhánnyal megismerkedhettek a jelenlévők.

A szervezők elégedetten nyilatkoztak a zentaiak érdeklődésről.

A lajkások jelenleg több mint ötven kutyáról gondoskodnak. Pető Beáta, az egyesület alelnöke szerint az a leglényegesebb, hogy jó helyre kerüljenek a védenceik, s ezt az örökbefogadást követően igyekeznek ellenőrizni. A befogadóknak értesíteniük kell az egyesületet, amennyiben továbbadják a házi kedvenceket. Ezenkívül elvárják azt is, hogy az örökbefogadók ivartalanítsák, illetve chipezzék a kutyákat. Beáta elmondta, hogy a zentaiak örökbefogadási kedve változó.

A versenyen egyébként a legszebb kölyök-, kis, közepes és nagy termetű kutya kiválasztása mellett győztest hirdettek a leghűségesebb, a legengedetlenebb, a legborzasabb vagy a legklepafülűbb kutya, illetve a legaranyosabb vagy a legjobban hasonlító gyermek és kutyája páros kategóriákban is.