2024. április 26., péntek

Együtt örülni a versnek

Lezajlott Záporka Vers- és Prózamondó Verseny – Nemcsak verseny, tanácsadás is

Szombaton a bácsfeketehegyi Kultúrotthonban 11. alkalommal tartották meg a Záporka Vers- és Prózamondó Versenyt. A rendezvény szervezésében az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat mellett részt vett a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete és a Feketics Művelődési Egyesület. Papp Julianna, az Izida elnöke, az esemény főszervezője arról számolt be a médiának, hogy az idei évben szép számban érkeztek résztvevők a találkozóra.

Tíz iskolából 15 csoport érkezett, összesen 52 résztvevője volt a rendezvénynek (Lakatos János felvétele)

Tíz iskolából 15 csoport érkezett, összesen 52 résztvevője volt a rendezvénynek (Lakatos János felvétele)

–Tíz iskolából 15 csoportban összesen 52-en érkeztek. Különböző korosztályok képviseltették magukat, 6-tól 50 évesig. Az is érdekes, hogy nemzetközi jellegű lett a Záporka. Egyszer már volt egy csoportunk Bajáról, most pedig Szegedről. A résztvevőket két csoportra osztottuk, az egyik a tanulásban akadályozott gyerekeké és fiataloké, a Szivárvány csoport, a másik pedig a testi vagy értelmi fogyatékosok csoportja, a Napraforgó. Ez a felosztás azért jó, mert mások a kritériumok a két csoportban. Az iskolákból leginkább a tanulásban akadályozott gyermekek jönnek, a másik csoport pedig inkább az egyesületekből érkezik. Ezek a fiatalok a nyolc osztály befejezése után jelentkeznek az egyesületekbe, és itt továbbfejlesztik a versmondás tudásukat.

Papp arról is szólt, hogy a versmondás mellett egyéb foglalkozásokat is tartottak.

– Míg az egyik csoport szavalt, addig a másik kézműveskedett az Izida épületében. Emellett fejlesztő játékokban is részt vettek, amelyet két animátor tartott. Azt hiszem, ezzel is sikerült színesebbé tenni a programot. A verseny végén bemutatott gálaműsor volt a legértékesebb, Molnár Róbert és Szloboda Tibor Antoine de Saint-Exupérynek A kis herceg című könyvéből készült bábelőadását adta elő – számolt be a főszervező.

A Záporkán sohasem az eredmény számít, hanem a részvétel. Épp ezért a zsűrinek is inkább tanácsadói szerep jutott, mint ítészi. Idén három ismert szakember: Barta Júlia, Molnár Krekity Olga és Fehér Zolna értékelte a produkciókat, és látta el tanácsokkal a kísérő nevelőket. Barta Júlia, zsűri elnöke szerint sokat fejlődtek a több mint egy évtized év alatt.

– Tizenegy éve próbálunk segíteni a felkészítőknek, mert nem könnyű feladat megtalálni a megfelelő verset, még a normál tagozatokon sem. Viszont csodálatos dolgok születettek ezeken a versenyeken, és öröm hallgatni, hogy mi mindenre képesek a gyerekek. Valószínűleg az is inspirálja őket, hogy itt mindenki odafigyel rájuk, egymást bátorítják, megtapsolják, és örülnek egymás sikerének, a pedagógusok pedig beszámolnak a nehézségeikről. A legtöbb segítséget a versválasztás terén kérik tőlünk. Kezdetben nagyon sok fordítás volt, viszont most, a 11. év után már nagyon szépen feltalálják magukat. Arra is ki szoktunk térni, hogy hogyan kell megjelenni, mert a versnek és a költőnek meg kell adni a tiszteletet. A beszédtechnikai tanáraink sok gyakorlattal megismertették őket, ami megkönnyíti a munkájukat. Az idén arról volt szó, hogy hogyan szeretheti meg a gyermek a verset és a költészetet – számolt be Barta.

A XI. Záporka Vers- és Prózamondó Versenyt a Magyar Nemzeti Tanács és Kishegyes község önkormányzata támogatta.