2024. április 26., péntek

Szerbia bekerült az első 50 ország közé a Világbank Doing Business versenyképességi rangsorán

Szerbia jelenleg a 47. a rangsorban. Eddig az 54. hely birtokosa volt. Thomas Lubeck, a Nemzetközi Pénzügyi Szervezet nyugat-balkáni képviselője elmondta, hogy Szerbia büszke lehet a teljesítményére, hiszen az idei kimutatások szerint az ország aközött a 10 állam között tudhatja magát, amelyek a legnagyobb előrelépést teljesítették a jó üzleti légkör megteremtése terén.

Lubeck azonban kiemelte azt is, hogy Szerbiának a további fejlődés érdekében javítania kell az adózási politikán, és az áramszolgáltatási eljárások területén is változásokra van szükség - adta hírül az N1 televízió.

A legtöbb uniós tagállam a Doing Business versenyképességi rangsorban megelőzi Szerbiát. A régió országai közül Horvátország a 43., Bulgária a 39., Románia a 36., Macedónia pedig a 10. Szerbia után következik Montenegró (51.), Albánia (58.), és Bosznia-Hercegovina (81.).

A lista első helyén Új-Zéland áll, majd Szingapúr, Dánia, Hongkong, Dél-Korea, Norvégia, Nagy-Britannia, az Amerikai Egyesült Államok és Svédország következik.

Lubeck szerint azonban Szerbia dicséretet érdemel, mert a reformoknak köszönhetően nem csak a volt Jugoszlávia vagy Európa, hanem a világ összes államát tekintve hatalmas előrelépést ért el.

A Doing Business versenyképességi rangsorában elért eredményekre a Szerbiai Rádió és Televízió műsorában reagált Zorana Mihajlović kormányalelnök.

Mihajlović elmondta, hogy a listán elért jó eredmény a kormány reformjainak az elismerése is egyben, majd hozzátette, hogy a szerbiai kormány a jövőben a többi között az adórendszer megreformálásának a folytatására fekteti a hangsúlyt.