2024. április 26., péntek

Innovációk Óbecsén

Innova 2016/2017 címmel tartottak tegnap rendezvényt az óbecsei alkotók és újítók

Első alkalommal adott otthont az óbecsei Than Emlékház a Than Fivérek Értelmiség Kör keretében működő Alkotók és Újítók Szakcsoportja éves kiállításának.

Az újításokat, új termékeket, találmányokat, ötleteket bemutató eseményen ezúttal előadások is szóltak a mezőgazdaságban, állattenyésztésben, egészségügyben alkalmazott újdonságokról. A rendezvényt Dosztán Tibor, a szakcsoport elnöke, Kinka Erzsébet, a községi képviselő-testület elnökhelyettese, valamint Stefaniga Csaba nyitotta meg, aki a kultúrával, civil szervezetekkel és regionális együttműködéssel megbízott tagja a tanácsnak.
A kiállításon ezúttal csak az óbecseiek mutatták be újdonságaikat: Gilvázi István többek között korábbról ismert gabonamalmának reduktorral ellátott, hideg őrlésre is alkalmas változatát hozta el, Radek István dió- és szilvaszedővel rukkolt elő, Sípos Tibor egy speciális munkaernyőt mutatott be, de láthattunk elektromos fejlesztéseket és kiválónak bizonyuló bőrfestéket is.
Az elkövetkező nyolc hónapban a klub szervezésében a Than Emlékházban minden hónap harmadik péntekén előadások, oktatófilmek, termékbemutatók lesznek, amelyeken főleg a mezőgazdaság és az élelmiszeripar újdonságairól, az alternatív energia alkalmazásáról, egészségvédelemről, az új technológiák felhasználásáról lesz szó. Tegnap a kiskunmajsai Szabó István a modern mezőgazdaságban és állattenyésztésben alkalmazott újításokról beszélt, az újvidéki Mato Zubac a mezőgazdasági hulladékok energiahasznosítási lehetőségeit ismertette, a dunacsébi Đorđe Štangl a betegápolásban és a rehabilitációban alkalmazott újdonságokról számolt be, az óbecsei Gilvázi Isvántól pedig a zöldtakarmány hidropóniával történő előállításáról lehetett ismereteket szerezni.