2024. április 26., péntek
BIRKÓZÁS

Első nemzetközi kadéttorna Zomborban

A hétvégén rendezi meg az Ivan Frgić – Žuti nemzetközi tornát a zombori Radnički Birkózóklub. Ivan Frgić olimpikont Zombor város posztumusz az Évszázad Sportolója címmel tüntette ki, a mostani tornát a tiszteletére rendezik. A sportoló fia, Igor Frgić maga is eredményes birkózó volt, és a zombori klub edzője a tornát beharangozó sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a rendezvényt mindössze két hét alatt sikerült tető alá hozni. Ez egyfelől a zombori klub nemzetközi hírnevének köszönhető, ugyanakkor a jelentkezési idő rövidsége miatt egyes országok válogatottjai és jeles sportolói nem tudnak részt venni rajta, így egyebek közt az USA, Oroszország, Finnország, Svédország válogatottja biztosan távol marad, de a klubok részt vesznek a tornán, Görögországból például egy autóbusznyi sportoló érkezik, Magyarország is a nemzeti válogatottnál szélesebb szelekcióval képviselteti magát a tornán.

A versengésen az 1999-ben, 2000-ben és 2001-ben születettek vesznek részt (ők külön orvosi engedéllyel), kötött- és szabadfogású, valamint női birkózás kategóriában. A tornán harminc súlycsoportban mérkőznek a versenyzők. Mindkét versenynapon 15-15 kategória versengését tartjuk meg, a selejtezők szombaton és vasárnap is 10 órakor kezdődnek, a döntők 18.30-kor. A delegációk pénteken érkeznek, örömünkre köztük olimpiai, világ- és Európa-bajnokok, illetve érmesek, és pénteken, október 21-én az első méréseket is megejtjük – foglalta össze Igor Frgić.

Horvátország, Magyarország, Bosznia-Hercegovina, Görögország biztosan részt vesz a tornán, akár nemzeti válogatottal, akár kibővített szelekcióval. Az Új Zombori Rádió termeiben megtartott keddi sajtótájékoztatóig 150 sportoló jelezte részvételi szándékát, és ez a szám péntekig csak bővülhetett.

Vladimir Krstić klubelnök szerint tűzkeresztség a mostani torna a szervezők számára, de igyekeznek olyan technikai föltételeket teremteni a sportolóknak, mintha világbajnokságon szerepelnének. Hangsúlyozta, hogy a legnagyobb támogatást a várostól kapta a klub, de mögé állt a Vajdasági és a Szerbiai Birkózószövetség is.

Remélem, jövőre tapasztaltabbak és bölcsebbek leszünk a szervezés tekintetében, bízom benne, hogy most is helytállunk a régióban egyedülálló tornán, amelyen egyszerre vonultatjuk föl a női birkózókat meg a szabad- és kötöttfogású birkózókat – hallottuk Vladimir Krstićtől.