2024. április 26., péntek

Adakozz és szórakozz!

A szegénység elleni küzdelem világnapja kapcsán közös adománygyűjtést szervez a Cortex és a Klein House

Közös adománygyűjtésbe kezdett a szabadkaiak két közkedvelt szórakozóhelye: a Cortex és a Klein House. A szegénység világnapja apropóján Sárcsevity Bea ötlete nyomán valósul meg az egész héten át tartó jótékonysági akció.

– Általában karácsony környékén adományoz mindenki, mi ezen a gondolkodásmódon szeretnénk változtatni, az akcióval pedig a szegénység elleni küzdelemre felhívni a figyelmet. Érdemes figyelni a Facebook-oldalunkat, ahol közzétesszük, mire van a legnagyobb szüksége a Kelet-Európa Missziónak, elsősorban takarókat, hálózsákot, meleg cipőt, babaételt, tápot, pelenkát várunk, s ők fogják mindezt eljuttatni a rászorulóknak – mondta Sárcsevity Bea. Hozzátette, a hét végéig mindkét helyre eljuttathatják a polgárok az adományaikat, cserébe pedig jó programokat kínál a két szórakozóhely. A hét első felében a Cortex, ahol ma jammelős est lesz: muzsikálnak a Cortex RandaBanda e havi tagjai: Szűcs Gergely, Szűcs Dávid, Varga Károly Karcsika, Idić Miroslav, Fekete Tamás, Zombori Péter.

Holnaptól pedig a Klein House készül programokkal. Gyulai Zsolt, a Klein House első embere lapunknak elmondta, gondolkodás nélkül igent mondott a közös szervezés lehetőségére, hiszen eddig is nyitottak voltak a jótékonysági rendezvények előtt, több alkalommal is szervezett már gyűjtést a Klein.

– Ilyenkor érdemes felajánlani, jótékonykodni, hiszen sok helyen ott áll a régi ruha a szekrényben, pincében, padláson, miközben vannak, akik rászorulnak.

A Klein House-ban holnap 18 órakor pszichodráma előadás várja az érdeklődőket, 21 órától pedig az Ethnokor koncertezik. Pénteken a belgrádi Viktor Kiš iparművész kiállítása nyílik meg egy performansz kíséretében, ami egyfajta reflektálás az elsilányult kulturális életünkre, elsősorban arra, ami a televízióból sugárzik felénk. Viktor Kiš meghatározó alakja a belgrádi underground művészetnek, a mindenki által csak Ciglanaként ismert helyen, ahogy ő mondja, nehézipari művészeti központ, állandó művelődési programokat, koncerteket, kiállításokat szervez. Ő maga vassal, fémmel dolgozik, hatalmas szobrokat készít. Viktor Kiš szülei egyébként 1956-os menekültek, vagyis ő magyar származású.

Szombaton pedig két lehetőség áll fenn, vagy egy lemezlovas csapat tart majd bulit, amennyiben pedig ez elmaradna, akkor Bob Dylan-est várja az érdeklődőket.