2024. április 26., péntek
ASZTALITENISZ

Pető és Karakašević is éremszerzésben reménykedik

Negyvennégy ország 254 játékosa, köztük 6 szerbiai és 12 magyarországi versenyző indul a mától vasárnapig tartó budapesti asztalitenisz-Európa-bajnokságon, amelynek a Tüskecsarnok ad otthont.

Az Eb egyik érdekessége lesz, hogy egy különleges technika segítségével a szurkolók okostelefonjukon folyamatosan követhetik az eredményeket, olvashatják az éppen az asztaloknál játszó versenyzők önéletrajzát, valamint szavazhatnak – mindezt alkalmazások letöltése, QR-kódok beolvasása vagy a telefonon való gépelés nélkül.

Szerbiát a férfiaknál a legjobbak, Pető Zsolt (132. a világranglistán), Marko Jevtović (156.) és Aleksandar Karakašević (88.) képviselik, míg a nőknél Makszuti Anetta (249.), Izabela Lupulescu (214.) és Andrea Todorović (158.) áll asztalhoz. Férfi párosban Pető és Jevtović próbálnak meg minél jobb eredményt elérni, Karakašević pedig a szlovén Bojan Tokićtyal szeretné megismételni a korábbi jó teljesítményt, amikor bronzérmesek lettek. Vegyes párosban Jevtović párja Lupulescu lesz, Karakašević partnere pedig ezúttal is a litván Paškauskienė lesz. A nőknél párosban a Makszuti és Todorović kettős áll asztalhoz, míg Lupulescu a fehérorosz Trigolosz Darjával szerepel majd az Eb-n.

A szerbiai versenyzők Óbecsén egy minifelkészülésen vettek részt, ahol az Eb-re utazó játékosok közül csak Andrea Todorović hiányzott, ott voltak viszont a bő keret tagjai, így mintegy húsz játékos edzett a Tisza menti városban. A szerbiai versenyzőkön kívül ott edzett Karakašević vegyes páros partnere, Paškauskienė, akivel a válogatottól a budapesti Eb-n búcsúzó Karakašević eddig négyszer nyert Európa-bajnokságot.

Az edzőtábor elég rövidre sikeredett, de mindannyian edzésben vagyunk, úgyhogy nem is kell túl nagy felkészülés a versenyre. Legalább egy érmet szeretnék hazahozni Budapestről, ugyanis a párosban és vegyes párosban is esélyeseknek számítunk – mondta Karakašević.

A temerini Pető Zsolt azt reméli, az idei Eb-n Jevtovićtyal végre sikerül bekerülniük a legjobb négy közé.

Párosban eddig háromszor állítottak meg bennünket a negyeddöntőben, úgy érzem, eljött az ideje annak, hogy negyedik próbálkozásra bejussunk a legjobb négy közé. A 16 kiemelt között szerepelünk, ez azt jelenti, hogy várjuk a selejtezőkből továbbjutott játékosokat. Eddig minden alkalommal a selejtezőkből indultunk mi is, ami sokkal nehezebb volt, mint amilyen most lesz, ezért azt remélem, hogy ezúttal összejön. Számomra nagyon fontos lenne, hogy Budapesten sikerüljön bejutnunk a legjobb négy közé. Ami az egyéni esélyeket illeti, ott nincsenek nagy elvárásaim: a selejtezőkből indulok, és sok függ a sorsolástól is, de azt remélem, hogy jól fogok játszani – latolgatta az esélyeket Pető, aki továbbra is az osztrák Welst csapatát erősíti.

Egy Bajnokok Ligája-mérkőzés van mögöttünk, ahol megkezdődtek a csoportküzdelmek. Európa legerősebb csapatától, a Düsseldorftól 3:0-ra kikaptunk, amire számítani lehetett, de a továbbiakban még sok minden történhet. Az osztrák bajnokságban még csak 4-5 forduló ment le eddig, de ott minden a tervek szerint halad: pillanatnyilag elsők vagyunk a tabellán, amit el is várnak tőlünk.

A Novi Sad játékosa, Makszuti Anetta már túl van néhány felnőttvilágversenyen:

Örülök annak, hogy bekerültem a válogatottba. A budapesti mezőny erős, hiszen függetlenül attól, hogy Európa-bajnokságról beszélünk, kínaiak is szerepelnek a versenyen, ugyanis többek között a német, a lengyel, a horvát, a holland, az osztrák együttesben is található ázsiai játékos. Igyekszem majd a maximumot nyújtani, a célom pedig, hogy mind egyéniben, mind párosban jó játékkal továbbjussak a csoportomból.

A magyar színeket tizenkét játékos képviseli, hét férfi és öt nő. Egyesben Póta Georgina, Lovas Petra, Pergel Szandra, Madarász Dóra és Nagyváradi Mercédesz, míg a férfiaknál Pattantyús Ádám, Kosiba Dániel, Lakatos Tamás, Szudi Ádám és Majoros Bence állhat asztalhoz. Párosban Póta a svéd Ekholmmal indul, Pergel Madarásszal, míg Lovas a szlovák Eva Odorovával, a férfiaknál pedig a Lakatos, Szudi és az Ecseki Nándor, Majoros kettős képviseli Magyarországot. Vegyes párosban három duónak lehet majd szurkolni: Póta a finn–magyar állampolgárságú Oláh Benedekkel, Szudi Pergellel, Nagy Krisztán pedig a horvát Andrea Pavlovićtal áll asztalhoz.  

Mindenki a selejtezőben kezd

A szerbiai versenyzők az egyéni küzdelmeket a selejtezőcsoportokban kezdik meg. Aleksandar Karakašević ellenfelei a magyarországi Majoros Bence, a holland Oostwouder és a máltai Grixti lesznek, Pető Zsolt az olasz Stoyanov, a görög Szguropulosz és a török Yigenler ellen harcolhatja ki a továbbjutást, míg Marko Jevtović a görög Papageorgiuval, a luxemburgi Gloddal és a bolgár Alekszandrovval méri össze erejét. A nőknél Makszuti Anetta a spanyol Xiaóval, az olasz Piccolinnal és a finn Lundströmmel szerepel azonos csoportban, Izabela Lupulescu a román Ciobanu, a portugál Oliveira és a görög Zavicanu ellen bizonyíthat első felnőtt-Európa-bajnokságán, Andrea Todorović pedig, mint a csoportban az első kiemelt, a francia Loeuillette, a szlovén Pavčnik és az ukrán Bratejko ellen érvényesítheti a papírformát. Férfi párosban a Karakašević/Bojan Tokić és a Pető/Jevtović is a 32-es főtáblán kapott helyet, ahová majd a selejtezőkből érkezik még 16 páros, s ugyanez a helyzet a vegyes párosok versenyén is, ahol az első kiemelt Karakašević/Rūta Paškauskienė kettős is a selejtezőből várja az ellenfelet.