2024. április 26., péntek

Támogatásból és önkéntes munkával

Megújult a közösségi házként is szolgáló hittanterem Tiszaszentmiklóson

Több héten át serényen dolgoztak Tiszaszentmiklóson a helybeli mesteremberek, kőművesek, ácsok, vízvezeték- és villanyszerelők, valamint az őket segítő többi önkéntes a katolikus parókiához tartozó hittantermen. A falu magyar közössége életében fontos szerepet játszó épület kívül-belül megújult. A helyi Szent József katolikus plébánia a Magyar Nemzeti Tanács közvetítésével a Bethlen Gábor Alapnál 3 millió forintot nyert a felújítási munkálatokra. Amint a tegnapi megnyitóünnepségen Törtei János, a VMSZ helyi elnöke elmondta, a támogatás minél hatékonyabb felhasználása érdekében összefogott a falu magyarsága. A több mint két tucat mesterember és a többi önkéntes összesen 600 órát dolgozott a hittanterem teljes megújításán. A 80 négyzetméteres épületen kicserélték az ablakokat, ajtókat, elszigetelték a falakat, kívül-belül bevakolták, bemeszelték, és még bútorra, székekre, asztalokra, valamint számítógépes felszerelésre is futotta a pénzből.

Teljesen megújult a terem (Gergely Árpád felvétele)

Teljesen megújult a terem (Gergely Árpád felvétele)

Az alkalmi avatóünnepségen Hajnal Jenő, az MNT elnöke külön kiemelte:

– A tiszaszentmiklósi magyar közösség példaértékű összefogással a kis támogatásból csodát tudott alkotni. Az önkéntes munkának köszönhetően megduplázták a befektetett értéket, és ezzel valóban csodát műveltek. A közösségi akarat szülte összefogásból, a sok óra önkéntes munkából új értéket teremtettek. A szülőföldhöz való ragaszkodás szép példájával jártak elöl. Megajándékozták a falu magyar közösségét egy teljesen megújult és berendezett közösségi teremmel, amely nem csak hittanterem. A fiatalok ide örömmel jönnek, jól érzik magukat, tanulhatnak és taníthatnak, de szórakozhatnak, művelődhetnek is ebben a környezetben. Ezért köszönet illeti mindazoknak, akik valamilyen formában hozzájárultak a hittanterem felújításához és felszereléséhez – mondta Hajnal Jenő.

A hittanteremet Fiser János plébános szentelte fel, majd az alkalmi műsorban Törtei Erzsébet és Varga Ibolya mondott verset. Jelen volt még Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Újhelyi Nándor, az MNT VB tagja, Kormányos László, a VMSZ tartományi képviselője, Balázs Ferenc, Csóka és Orosz Urbán Csilla, Törökkanizsa község alpolgármestere és Olaj Tibor, a csókai képviselő-testület elnöke. A műsort Margit Nikoletta vezette.