2024. április 26., péntek

Bozsóki Mátyás ’56-ja

Az 1928-ban, a vajdasági Péterrévén született, ma Újszegeden élő Bozsóki Mátyás nem mindennapi kalandokkal tarkított, mozgalmas életéről napilapunk is beszámolt a közelmúltban, hiszen Matyi bácsi olyan 20. századi események részese volt, hogy a történészek, közírók akár több ezer oldalas könyvet is írhatnának visszaemlékezéséből.

A nyugdíjas agronómust, Tolbuhin volt tolmácsát 1956-os élményeinek elmesélésére kérte fel a Szegedi Történészhallgatók Egyesülete. Az Öthalmi Kísérleti Intézet munkástanácsának elnöke részt vett statáriumra ítélt katonák kiszabadításában, de ezt végül nem rótták a terhére a perében, ahol előbb 8 évre, majd 20 hónapra ítélték. Bozsóki úr közeli kapcsolatban állt az akkori moszkvai jugoszláv nagykövettel, Veljko Mićunovićtyal, akitől első kézből értesült a szovjetek szándékairól.

A 88 éves, idős forradalmár 1956-os élményeiről október 17-én, hétfőn délután négy órakor a szegedi Csészényi Kávézóban tart előadást, amelyet követően a hallgatóság kérdéseire is válaszol.