2024. április 26., péntek

Leráznák gyámjaikat a szaúdi nők

Egyedülálló akció kezdődött a nők jogaiért Szaúd-Arábiában. Az interneten indított kezdeményezés célja a helyi hölgyek életét korlátok közé szorító gyámsági rendszer részleges megszüntetése.

Az online dokumentumban megfogalmazott követelést már több mint tizenötezren írták alá, köztük sok férfi is.
Az aláírók azt szeretnék elérni, hogy a hatóság állapítson meg egy korhatárt, amely fölött a nőknek nem kell a férfi gyám hozzájárulását kérni az életüket meghatározó kérdésekben. A jelenlegi törvények szerint ugyanis egy szaúdi nő szinte semmit sem tehet férfi gyámjának jóváhagyása nélkül. Ha például dolgozni vagy tanulni szeretne, netán orvoshoz, esetleg műtétre menne, hivatalos papír kell a gyám aláírásával.
Sokszor azonban az engedély sem elegendő. Ha például egy nő az utcára akar kimenni vagy vásárolna, netán valamelyik nyilvános helyen találkozna hölgyismerősével, férfi kísérő (mahram) nélkül el sem indulhat. A mahram rendszerint valamelyik közeli családtag.
A szaúdi törvények szerint a kísérő azért kötelező, mert a nők egyedül könnyebben a (szexuális) kalandok útjára tévedhetnek. Az állam joggyakorlata is abból indul ki, hogy a férfiak nem tudnak uralkodni ösztöneiken, ezért a nőknek (s nyilván a mellettük őrködő megbízható férfinak) kell megelőzniük a bajt.
A társadalom rendkívül megosztott a kérdésben. A férfiak jó része továbbra is ellenzi a változtatást, hiszen nem akarják elveszíteni a nők fölötti hatalmukat. Ezenkívül meggyőződésük, hogy a gyámság az iszlám része.
Hittudósok viszont arra figyelmeztetnek, hogy ez tévedés. Azzal érvelnek, hogy a vallásalapító Mohamed idejében sem működött ilyen rendszer.
A gyámság bevezetésére alighanem azért kerülhetett sor, mert valakik félreértelmezték a Korán egyik versét.
Rengetegen tartoznak az ingadozók táborába is, amelynek tagjai finomítanának a rendszeren, de nem szüntetnék meg. A jelentősebb változtatást támogatók száma ugyanakkor még elég csekély. Ők viszont arra hivatkoznak, hogy a szaúdi királyi ház tagjai közül (állítólag) többen támogatnának egy olyan reformot, amely enyhítene a gyámsági rendszer jelenlegi követelményein.
A muszlim vallási vezetők is eltérően ítélik meg a kérdést. A többség nem korrigálna semmit, az uralkodó dinasztiát pedig igyekszik meggyőzni, hogy ne változtasson a szigorú előíráson.
Más vallási méltóságok azonban a nők pártjára álltak, amire eddig ritkán akadt példa a dúsgazdag országban. Ráadásul a napokban több neves egyházi jogtudós írt alá egy külön petíciót, amelyben azt állítják: nem az iszlám törvénykezésből ered a szaúdi nőket sújtó szabályozás.
A változtatás szószólóinak mindenesetre nincsenek illúzióik: nem hiszik, hogy az illetékesek a közeljövőben felszámolják a rendszert. Inkább a részleges sikerben, illetve engedményekben bíznak. Abban, hogy valami mégis megváltozik, s akkor a szaúdi nők talán már engedély nélkül mehetnek orvoshoz vagy járhatnak egyetemre.