2024. április 26., péntek

Lázár: Elengedhetetlenül szükséges az alaptörvény-módosítás

A kormány célja az, hogy meggyőzze a parlament ellenzéki frakcióit: az alaptörvény módosítása elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy az ország határait megvédjék – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Lázár János (Fotó: MTI)

Lázár János (Fotó: MTI)

Lázár János elmondta, a miniszterelnök erről egyeztet a frakcióval rendelkező pártok vezetőivel, pénteken az MSZP elnökével, a jövő héten pedig a Jobbik elnökével találkozik. A már folyó egyeztetésekre hivatkozva közölte, úgy látja, meglesz a többség az alaptörvény módosításához.

A kvótareferendummal kapcsolatban hangsúlyozta, a kormány célja, hogy a választópolgárok döntése az alaptörvény része legyen. Emlékeztetett: a kormányfő által benyújtott alaptörvény-módosítási javaslat vitája hétfőn kezdődik a parlamentben, zárószavazása pedig november első vagy második hetében lehet.

A miniszter a jövő heti európai tanácsi (ET-) ülésről azt mondta, Magyarország politikai célkitűzése, hogy megakadályozza a kötelező kvótát, vagyis hogy lekerüljön az európai politikai napirendről ez az ügy.

Lázár János azt mondta, támogatják azt a német törekvést, amely például Törökországgal, az afrikai államokkal kötött megállapodásokkal kívánja a bevándorlást fékezni, de Magyarország szerint ezzel együtt nem lehet lemondani a határok védelméről. Megjegyezte, nevetségesen kevésnek tartják a határ védelme érdekében meghozott uniós döntéseket.

A miniszter azt mondta, várakozásaik szerint az ET vezetői a jövő héten „visszaveszik a korábbi döntési jogaikat”, megerősítik korábbi álláspontjukat: csak önkéntes lehet a kvóta.

Lázár János azt is közölte, hogy a kormány 29,4 milliárd forint többletforrást ítélt meg a Belügyminisztériumnak a magyar–szerb határszakasz védelmére. Kifejtette, az illegális bevándorlás kezelése az elmúlt másfél évben több mint 100 milliárd forintba került a déli határon.