2024. április 26., péntek

Átadták Magyarország állami kitüntetéseit

Mihályi Katalin újságíró, lapunk munkatársa Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vett át Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán

Tegnap Szabadkán a magyar főkonzulátuson dr. Babity János főkonzul a vajdasági magyarság négy jeles képviselőjének átadta Magyarország magas rangú állami kitüntetéseit.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Áder János magyar államfő Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adományozott Faragó Árpád nyugalmazott színművésznek, Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozott Mihályi Katalin újságírónak, a Magyar Szó munkatársának és Ladóczki Gábor nyugalmazott tanárnak, valamint Magyar Ezüst Érdemkeresztet dr. Mészáros Zoltán történésznek.
Babity János szavai szerint személyes öröm számára, hogy a vajdasági magyarság eredményeit és helytállását négy kitüntetéssel ismerte el a magyar állam. Mint kiemelte, ez önmagáért beszél. Magyarország Belgrádi Nagykövetségének felterjesztése nyomán is kitüntetéseket ítéltek oda, vagyis a vajdasági magyarság ebben az időszakban nagyon sok jeles kitüntetett képviselővel fog gazdagodni, emelte ki Magyarország szabadkai főkonzulja.
Elsőként Faragó Árpád színművész, színházi szakíró, nyugalmazott színházi igazgató vehette át az állami kitüntetést. Az indoklás szerint emlékezetes alakításokat magában foglaló, elsőrangú művészi pályája, illetve a vajdasági magyar intézményes és amatőr színházi élet fejlesztését szolgáló, odaadó munkája elismeréseként részesült a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben. Színészi pályafutását 1953-ban a Zombori Magyar Népszínház magyar társulatában kezdte, ezt követően került a Szabadkai Népszínházhoz. Újvidékre 1959-ben került. A Rádiószínházban 27 esztendőt töltött. 1978 és 1987 között a Vajdasági Amatőr Színházak Szövetségének elnöke volt, 1985 és 1995 között pedig az Újvidéki Színház igazgatójaként tevékenykedett. A jugoszláv rádió- és tévédráma országos fesztiválján 1963-ban első díjat nyert, a Pro Cultura Hungarica emlékplakettet 1993-ban, a Magyar Életfa díjat 2004-ben, a Kultúra Szikrái díjat pedig 2007-ben vehette át.
Ladóczki Gábor a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola nyugalmazott testnevelő tanára, edző, vízilabdázó, jégkorongozó, a jégkorong-játékvezetők egyesületének volt elnöke. A vajdasági sportélet felvirágoztatása, a tehetséges fiatalok felkarolása és gondozása terén példamutató pedagógusi pálya elismeréseként részesült a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben. Tanári pályafutását Szabadkán kezdte a gimnáziumban. Később a tanítóképző tanáraként 11 évig tevékenykedett, majd a szabadkai gépészeti középiskolában, később pedig az új matematikai gimnáziumban volt testnevelő oktató. A szabadkai műszaki főiskolán 1976-ban választották meg előadónak, ebből az intézményből vonult nyugdíjba 1992-ben. Tizenegy éves kora óta foglalkozik sporttal, úszással kezdte, majd jégkoronggal folytatta. Aktív versenyzőként több első helyet szerzett Szerbia bajnokságain 100 és 200 méteres mell- és pillangóúszásban. Vízilabdázott és jégkorongozott a szabadkai Spartacusban és a belgrádi Partizanban is. A Partizan színeiben több országos bajnoki címet is szerzett. A jugoszláv jégkorong-válogatott tagjaként 1957-ben részt vett a moszkvai világbajnokságon. Később edzőként és bíróként tevékenykedett, több éven át volt a Spartacus vízilabdacsapat felkészítője.
Mihályi Katalin a Magyar Szó újságírója, a művelődési rovat szerkesztője, a Magyarságkutató Tudományos Társaság alapító tagja. A vajdasági magyar oktatás és kultúra területén végzett publikációs tevékenysége, valamint önzetlen közösségi munkája elismeréseként részesült a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben, hangzott el az indoklásban. Mihályi Katalin az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara diplomájának megszerzését követően történelmet tanított magyar ajkú diákoknak Törökkanizsán és Oroszlámoson. A Magyar Szó napilap újvidéki rovatán 1987-ben kezdett el dolgozni. Ezzel párhuzamosan az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban is tanított. A Magyar Szó művelődési rovatán 1990-ben kezdett el dolgozni, a szabadkai szerkesztőségbe 1992-ben került. Tíz éve lapunk művelődési rovatának szerkesztője. Mirnics Zsuzsával 1995-től majd egy évtizedig a Jó Pajtás gyermeklap szabadkai olvasóinak – hétvégente, téli szünidőben, nyári vakációk alkalmával – ismeretterjesztő, szórakoztató foglalkozásokat rendeztek. Dr. Vajda Gáborral 1994 és 1997 között szervezték meg a vajdasági magyar diákok számára a Kosztolányi Dezső Irodalmi Tábort Szabadkán. 1991-ben a Magyarságkutató Tudományos Társaság kezdeményező bizottságának tagja volt, és a mai napig részt vesz e civil szervezet munkájában. 2001-től tagja a Vajdasági Pax Romanának és az Aracs folyóirat szerkesztőbizottságának, ahol rendszeresen publikál. Az újvidéki Forum Könyvkiadó igazgatóbizottságában is tevékenykedik. 2013-ban lett a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület elnöke.
Dr. Mészáros Zoltán történész, a Szabadkai Történelmi Levéltár főlevéltárosa. A vajdasági magyarság második világháború utáni történelmének kutatása terén jelentős munkája, valamint társadalmi és publikációs tevékenysége elismeréseként részesült a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben.
2003-tól a Szabadkai Történelmi Levéltárban dolgozik. Tanári és levéltárosi szakvizsgával rendelkezik. 2015-től főlevéltáros. Több rangos tanácskozás előadója volt, 124 tudományos és ismeretterjesztő cikket írt, ezenkívül publicisztikával és szépirodalommal is foglalkozik. 17 irodalmi pályázat díjazottja, 4 kötet önálló szerzője, 35 könyv társszerzője, 3 kiadvány szerkesztője és 3 oktató-CD társszerzője. 2012–2015 között elnöke volt a Szabadkai Városi Múzeum igazgatóbizottságának. A szabadkai utcanévadó bizottság elnökeként tevékenykedett. Elnökhelyettese volt a Hét Nap Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testületének, a Vajdasági Múzeum és a Vajdasági Levéltár igazgatóbizottságának, az MNT Tudományos és Felsőoktatási Bizottságának, valamint a városi Kegyeleti Bizottságnak. Csatlakozott a Magyarságkutató Tudományos Társasághoz.