2024. április 26., péntek

A termelők igényeihez szabott pályázatok

Nyolcvannal bővült tegnap az üvegházas termelők száma

Csaknem 26,5 millió dinár értékben írtak alá tegnap Újvidéken a tartományi mezőgazdasági titkárság képviselői nyolcvan termelővel szerződést vissza nem térítendő támogatások kiosztásáról, amivel a tartomány az üvegházak és melegágyak, valamint a velük járó felszerelés beszerzését kívánja segíteni. A támogatásoknak köszönhetően újabb 102 ezer négyzetméternyi termőterületen folyatható fóliasátras termelés.

Mgr. Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, víz-, és erdőgazdasági titkár elégedettségének adott hangot az eseményen, amiért ilyen sok gazda jelentkezett, és hogy ennyi az érdeklődő az üvegházi mezőgazdasági termelés iránt.

– Az év eleje óta 139 vajdasági termelővel kötöttünk szerződést vissza nem térítendő szubvenciók kiosztásáról, amelyek az üvegházak kiépítését segítik. Eddig összesen 176 ezer négyzetméternyi terület került üvegház alá, a tartomány pedig erre a célra összesen 43,4 millió dinárt különített el – magyarázta a mezőgazdasági titkár.

Mivel szeptemberben további 42 gazda jelentkezett a szóban forogó tartományi támogatási pályázatra, Radojević titkár elmondta, hogy ha a beérkezett jelentkezések megfelelnek az elvárásoknak, akkor a termelőkkel további szerződéseket kötnek, amelyeknek az összértéke elérheti a 8,5 millió dinárt. Ha ez megvalósul, akkor az egész Vajdaság területén több mint 200 ezer négyzetméternyi terület kerül üvegház alá.

Végül a tartományi titkár azt is elmondta, hogy szinte az összes jelentkező vajdasági gazdaság hordozója sikeresen szerepelt a szóban forgó titkárság által meghirdetett pályázatokon, és ez arról tanúskodik, hogy az általuk megfogalmazott pályázatok megfelelnek a termelők igényeinek, akiknek már ezek után csak a megfelelő okiratokat kell előkészíteniük.