2024. április 26., péntek

Minden dokumentum egy helyen

Mobiltelefonról is elérhető lesz az állami adatbázis

A tervek szerint 2017. július 1-jétől lép működésbe az állam internetes adatcsere rendszere – jelentette be tegnap Ana Brnabić államigazgatási és helyi önkormányzatügyi miniszter az N1 tévécsatornának adott nyilatkozatában, majd hozzátette: prioritásként kezeli ezt az ügyet. Kifejtette, ez azt jelenti, hogy a polgárok az összes szükséges dokumentumot egy adminisztrációs központban vehetik majd át.

Ha igaz, hamarosan nem kell szobrozni a tolóablakoknál (Fotó: Beta)

Ha igaz, hamarosan nem kell szobrozni a tolóablakoknál (Fotó: Beta)

Annak ellenére, hogy az általános jogi eljárásokról szóló törvényt még 2015-ben meghozták, a hivatalnokok továbbra is a polgároktól követelik a szükséges dokumentumokat, ahelyett, hogy a különböző hivatalok egymástól szereznék be a hozzájuk forduló polgárok szükséges iratait.

A tárcavezető elmondta, a törvény szerint az adatok összegyűjtése a hivatalok feladata és ez a kötelességük – ugyan csak késéssel – 2017. július 1-jén lép igazán hatályba, amikor a polgárok adatait elektronikus formában beviszik a szóban forgó rendszerbe.

Hat különböző intézményt kötünk össze, amelyekben az egész országos adatbázis nyolcvan százaléka kap majd helyet. A belügy, a közigazgatási tárca, a nyugdíj- és rokkantbiztosítási alap, a foglalkoztatásügyi hivatal, az adóhivatal és a központi szociális biztosítási jegyzék adatait tartalmazza majd a szoftver – magyarázta a tárcavezető, s kifejtette, a rendszer sikeres bevezetése után az a következő terve, hogy okostelefonos applikációval is elérhető legyen az adatbázis.

Az újszülötteket egyes helyeken már be lehet jelenteni elektronikus úton. A rendszer jelenleg 20 szülészeten működik, és a tárcavezető szerint az év végéig már minden ilyen intézményben elérhető lesz.

Egy 15 perces procedúráról van szó, a szülők közlik az újszülött nevét, a rá vonatkozó adatokat az ott dolgozókkal, akik kitöltik a számítógépes űrlapot. A folyamat végén a szülők kapnak egy SMS-t, hogy gyermekük adatait sikeresen rögzítette a rendszer, majd nemsokára megérkezik címükre a kicsi anyakönyvi kivonata és a betegkönyve. Ezzel a szülők jelentős időt és pénzt is megtakaríthatnak, hiszen a hivatalokban akár több órát is várakozhatnak, és a különböz okiratok beszerzése akár 700 dinárjukba is kerülhet – mutatott rá a miniszter.

ÉSZSZERŰEN RENDET TENNI A KÖZIGAZGATÁSBAN!

Ana Brnabić: A szerbiai közigazgatás nem túl nagy, csak nem elég hatékony (Fotó: Beta)

Ana Brnabić: A szerbiai közigazgatás nem túl nagy, csak nem elég hatékony (Fotó: Beta)

Egyebek között a tárcavezető az állami adminisztráció karcsúsítása kapcsán megjegyezte, az önkormányzatokból eddig 19.500 alkalmazott ment el, az év végéig ez a szám elérheti a 23.000-et. Elmondta, ez európai viszonylatban egy karcsúbb közigazgatást jelent, száz polgárra ugyanis átlag 6,5-6,7 hivatalnok jut, az EU-ban viszont 8-8,5 az átlag.

A szerbiai közigazgatás nem nagy, hanem nem elég hatékony. A racionalizáció ebben az esetben inkább azt jelenti, hogy gyorsabb és hatékonyabb adminisztrációs rendszert hozzunk létre. Persze ez azt hozza magával, hogy bizonyos szektorokban munkaerő-felesleg van, másokban viszont kevés a dolgozó. Egyes helyeken tehát elbocsátások is lesznek, más részlegekbe pedig új dolgoíókat kell majd felvenni. Az ellenőrök vannak legkevesebben, és az Agrárkifizetési Igazgatóságban kevés az alkalmazott – magyarázta Brnabić.

FEL KELL SZÁMOLNI A GAZDASÁGI ÜZÉRKEDÉST
A miniszter két további jogszabály meghozataláról is beszélt, amelyek felszámolnák a gazdasági üzérkedések kísérleteit az önkormányzatokban.
Megjegyezte, az új önkormányzatok finanszírozásáról szóló törvény csökkentette a helyi kiadásokat, így sokan azt gondolták, hogy ez adóemeléshez, illetve új illetékek bevezetéséhez vezet.

Igaz, voltak olyan községek, amelyek akkor is növelték az illetékeket, amikor az állam nem változtatott semmin. Ilyen a híres környezetvédelmi adó, amelyet visszamenőleg emeltek meg. Az új törvényeket úgy kell megfogalmaznia a pénzügyi tárcának, hogy megakadályozzon minden ilyen nyerészkedési kísérletet. Pontos illetéklista lesz, amely útját fogja állni a különböző ellenőrizetlen emeléseknek – magyarázta.