2024. április 25., csütörtök

Sakk határok nélkül

A felsőhegyi csapat nyerte a szombaton Palicson megrendezett Sakktivityt

Gyerekzsivajtól volt hangos szombaton a palicsi Miroslav Antić Általános Iskola tornaterme, ahol a Világsakkfesztivál keretében második alkalommal rendezték meg a Sakktivity elnevezésű, sakktudást igénylő logikai-ügyességi vetélkedőt. A megmérettetésben nyolc települést képviselő nyolc csapat vett részt, a nyolc híresség által vezetett játékosok pedig nyolc játékban mérték össze tudásukat és tehetségüket.

A Világsakkfesztivál idei vezérgondolatához: a sakk összeköt minket, 80 helyszín csatlakozott, világszerte ennyi helyen rendeztek sakkal kapcsolatos rendezvényeket szombaton. A Sakktivity kiötlője, egyben a palicsi rendezvény főszervezője, Rózsa Zsombor lapunknak nyilatkozva elmondta, a mottó azt jelenti, hogy ezen a napon eltűnik mindenféle nyelvi és egyéb akadály, ami mindennap körbe vesz minket, mert online kapcsolással minden helyszín, amely kapcsolódott ehhez a mozgalomhoz, közösen sakkozik, sakkos eseményen vesz részt.

A tavaly első ízben megrendezett Sakktivitynek rendkívül nagy visszhangja volt. Nem csoda, hogy az idei iránt nagy volt az érdeklődés. Rózsa Zsombor szavai szerint a meghirdetés után szinte már az első napon jelentkezett nyolc csapat. A diákokból összeálló csapatok élére idén is hírességek kerültek. Őket hogyan választották ki, kérdeztük a főszervezőt.

– Közvélemény-kutatást végeztünk a gyerekek, a játékosok körében, hogy kivel játszanának szívesen, és nagy örömünkre olyan példaképeket válogattak össze, akik el is jöttek hozzánk, így a Sakktivity egyben egy nagy találkozó is a gyerekek és a példaképeik, a sztárok között – mondta Rózsa Zsombor.

Akárcsak tavaly, az idei Sakktivityn is nyolc településről érkező nyolc csapat mérte össze sakktudását, ügyességét, gyorsaságát és kreativitását nyolc játékban. Csapatkapitányi minősítésben a csantavérieket Calbert Károly hegymászó, a hajdújárási csapatot Krisz Rudolf énekes, a kevieket Kecskeméti Krisztina sakkozó, az oromi különítményt Billy Sizemore lemezlovas, a szabadkai csapatot Miskolci Nikolett modell, a felsőhegyieket Nemes Viktor birkózó olimpikon, a házigazda palicsiakat Pejić Bojan, a chess.com programozója, a magyarországi Mozsgóról érkező csapatot pedig Béres Márta színésznő vezette.

A vetélkedő során a játékosok megmutathatták asszociációs képességeiket, szivacshegyen lévő dobozokból sakkfigurákat kerestek, lóugrásban zászlókat gyűjtöttek egy óriási sakktáblán, és még számos más versenyszámban mérkőztek meg. Az idei bajnok a felsőhegyi csapat lett, második helyen a házigazda palicsiak végeztek, míg a harmadik helyezést a címvédő csantavéri csapat szerezte meg.

A Sakktivity egy kicsit a Játék határok nélkül mintájára készült, sakkos elemeket csempészve a különféle ügyességi játékokba. Rózsa Zsombort azt kérdeztük, hogy a sakk, illetve a Sakktivity mekkora mértékben tudja kreatív gondolkodásra késztetni a gyerekeket.

– A sakk egy rendkívül jó fejlesztőeszköz, és minden formája fejleszti a gondolkodást és a kreativitást, ez a játék különösképpen, ahol a sakk valójában egy elem, és ahol a kreativitás és az ügyesség dominál. A versenyzőknek egyszerre kell ügyesnek lenniük és némi sakkismerettel rendelkezniük, jól asszociálniuk és kreatívnak lenniük – mondta a rendezvény főszervezője.

A vetélkedő jó hangulatát mindvégig fenntartotta, kérdéseivel és megjegyzéseivel az izgalmakat fokozta Agárdi Gábor, a rendezvény házigazdája, a Pannon RTV riportere. Tőle azt kérdeztük, mekkora kihívás volt számára az ilyen jellegű műsorvezetés, és ehhez vajon mekkora kreativitásra van szükség.

– Rádióban és televízióban már vezettem műsort, ez azonban teljesen más, a rádióban nem vagyok ilyen közvetlen kapcsolatban a hallgatókkal, a közönséggel, itt pedig látom az embereket, azonnal tudok reagálni. Sokan talán azt gondolják, hogy csak jól kell érezni magunkat, ez is beletartozik, de azért készülni kell, és mindenféleképp kreatívnak lenni, végig érdekesnek maradni, ezért azt terveztem, hogy értelmetlen kérdésekkel zavarom játék közben a csapatkapitányokat – árulta el Agárdi Gábor.

A rendezvényen a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében jelen volt Perpauer Attila, aki a vetélkedő eredetiségét méltatta, hangsúlyozva, hogy a sakk bebizonyította, hogy közösséget tud alkotni. A közösség pedig együtt tud örülni. A második Sakktivity résztvevői a verseny éppen ezt tették, a vetélkedő végén pedig egy sakkos tortával ünnepeltek. A jó hangulathoz hozzájárult Krisz Rudolf is, aki ezúttal nem csapatkapitányként, hanem énekesként lépett fel.