2024. április 26., péntek

Emlékezetes marad az idei tökfesztivál

A leghosszabb tök Temerinben termett, a legnagyobb Szenttamáson

Néhány nappal a nagykikindai, országos tökverseny előtt a Kertbarátkör szervezésében csütörtökön Temerinben megtartották a kétnapos, XVIII. Dél-bácskai Tökfesztivált.

Snajder Sándor, a Kertbarátkör elnöke és Ótott Róbert tartományi tisztségviselő a tökfesztivál megnyitóján (Góbor Béla felvétele)

Snajder Sándor, a Kertbarátkör elnöke és Ótott Róbert tartományi tisztségviselő a tökfesztivál megnyitóján (Góbor Béla felvétele)

Szerda délelőtt az előkészületek izgalmas percekben teltek. A Kertbarátkörhöz tartózó, kézimunkázó asszonyok és a nekik segítő férfiak a tökös görhe és tökös rétes készítésével voltak elfoglalva. Délután pedig már érkeztek a versenytökök a megmérettetésre. Ekkor zajlott a gyerekek tökfaragó versenye is. Az est folyamán a Lukijan Mušicki Művelődési és Tájékoztatási Központ galériájában gyermekrajz-kiállítás nyílt Népi eledelünk a tök témára.

A termelők jóformán az átadás pillanatáig titokban tartották az óriás- és kolbásztökök méreteit, ám csakhamar kiderült, hogy az idén nem termettek óriástökök Temerinben, a legnagyobbaknak a súlya sem érte el a száz kilót. Ennek okát minden bizonnyal még sokáig vitatják a versenytökök termelői. A hosszú, kolbásztökök versenyében azonban új hosszúsági csúcs született.

A fesztivál leglátványosabb részét a piacközben felállított emelvényen és a Május elseje utcában bonyolították le. Itt állították fel a Kertbarátkör sátrát is, amely alatt már a reggeli óráktól finom birkapaprikást szolgáltak fel.

A tökfesztivált Ótott Róbert, a Tartományi Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Titkárság titkárhelyettese nyitotta meg. Ismertette a titkárság szervezők iránti elismeréseit, és megelégedéssel mondta, hogy a szépszámú kiállító és látogató összefogása igen fontos a közösség számára. A fesztiválon tiszteletüket tették a testvértelepülések és rokonszervezetek hazai és külföldi képviselői is. A megnyitót követte a versenytökök mérése, amelyet bizottság végzett. A színpadon a művelődési egyesületek tagjai szórakoztatták a közönséget.

Az óriástökök kategóriájában nem volt nagy versengés. A legnagyobb óriástököt Miloš Dinjaški szenttamási termelő hozta. Akkora volt, hogy helyben meg sem lehetett mérni, így a bizottság elfogadta a szenttamási mázsaház hivatalos bizonylatát arról, hogy a tök 268 kilót nyom, messze meghaladva a korábban Temerinben versenyző tökök súlyát. A második legnagyobb tököt a temerini Toma Matild Magdolna termelte, súlya 75,6 kiló volt, a harmadikat az ugyancsak temerini Toma Valéria termelte, súlya pedig 69,1 kiló volt. Az idén a leghosszabb kolbásztököt Pece Éva termelte, hossza 273 cm, 2. Varga Istváné 253 cm és a 3. pedig Pece Andreáé 242 cm volt. Versenyre keltek a fehér sütőtök termelői is. 1. Jánosi Márton 40,1 kg, 2. Zarnócki József 22,2 kg és 3. Ballai Béla 13,4 kg.

Az első három helyezett óriás- és kolbásztök termelői részvételi jogot nyertek a nagykikindai országos tökversenyen való részvételre.