2024. április 26., péntek

Tíz éve Zentán

A Japan Tobacco International eddig 1, 3 milliárd dollárt fizetett be Szerbia költségvetésébe

Szerbia a jövőben még nagyobb erőfeszítéseket tesz a cigaretta és a vágott dohány illegális kereskedelmének felszámolása terén – ígérte Aleksandar Vučić szerb kormányfő Zentán, a japán cég tízéves szerbiai tevékenysége és a zentai dohánygyár fennállásának 60 éves évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségen. Hangsúlyozta, hogyha ez sikerül, akkor a Japan Tobacco International (JTI) még több haszonnal üzletel, és több pénz jut egészségházak, iskolák, utak és más létesítmények kiépítésére. A miniszterelnök kiemelte, hogy Szerbiában a polgároknak tisztában kell lenni azzal is, hogy milyen kötelezettségeik vannak az állam felé. – Az ország lakosságának meg kell értenie, hogy mi is az adózási patriotizmus. Ez azt jelenti, hogy mindenki, aki adót fizet, részt vesz a létesítmények, iskolák építésében is – magyarázta Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić: Az állam még nagyobb erővel küzd a dohány illegális kereskedelme ellen (Gergely Árpád felvétele)

Aleksandar Vučić: Az állam még nagyobb erővel küzd a dohány illegális kereskedelme ellen (Gergely Árpád felvétele)

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

A kormányfő szerint a gazdasági növekedés érdekében az államnak is vannak kötelezettségei: biztosítania kell a jobb beruházási légkört, az adók és az illetékek stabilitását. A Japan Tobacco Internationalt követendő példaként említette, ugyanis a cég az idén 2, 7 millió eurót fektetett be Szerbiában, jövőre pedig 3 millió euró értékű beruházást tervez.

A vendégekhez szólva Vučić elmondta azt is, hogy a JTI a tavalyi évben negyedik azon cégek sorában, amelyek legnagyobb mértékeben járultak hozzá Szerbia költségvetésének feltöltéséhez. Az ünnepség résztvevőit üdvözölte Thomas McCoy, a japán cég elnöke és vezérigazgatója is, aki a zentai dohánygyárat tíz évvel ezelőtt megvásárolva társította a két cég tapasztalatait és tehetségét, most pedig elmondhatja, hogy ez a „házasság” sikeresnek bizonyult.

McCoy beszédében kiemelte azt is, hogy a JTI-nek óriási szerencséje van azzal, hogy Szerbiában üzletel. Ugyanakkor elmondta, hogy a vállalat sikerét nem egymaguk érték el, hiszen nem lehettek volna sikeresek a cég munkatársai, az üzleti partnerek, valamint a helybéliek és Zenta polgármestere nélkül.

A Japan Tobacco International az elmúlt tíz év alatt különböző adók, illetékek kifizetésével 1, 3 milliárd dollárral járult hozzá Szerbia költségvetéséhez. Az alkalmazottainak a számát a zentai gyár megvásárlásának előtti időszakához képest pedig megnégyszerezte, és 84-ről mintegy 300-ra növelte, a JTI piaci részesedés pedig 7 százalékról 21 százalékra növekedett. A japán cég ezenkívül Szerbia területén több mint ezer dohánytermesztő és családja számára biztosít megélhetést. Azt is érdemesnek tartotta megemlíteni, hogy 10 év alatt mintegy 170 millió dollárt fektetett bele a zentai üzem kapacitásainak a kibővítésére.

Az ünnepségen jelen volt még Juichi Takahara, a Japán belgrádi nagykövete, Branislav Nedimović szerbiai mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke és Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere is.