2024. április 26., péntek

Japán kormányfő: Oszumi reményt adott súlyosan beteg emberek számára

Az orvosi Nobel-díj idei kitüntetettje, Oszumi Josinori munkássága súlyos betegségekben, például rákban vagy Parkinson-kórban szenvedő emberek számára adott reményt a szigetország kormányfője szerint.

Abe Sindzó a tudósnak gratulálva azt mondta, japánként nagyon büszke a kutató eredményeire.

A stockholmi Karolinska Intézet hétfőn jelentette be, hogy a sejt megújulásában alapvető szerepet játszó autofágia mechanizmusának kutatása területén elért eredményeiért a tokiói műszaki egyetem professzorának ítélték oda a Nobel-díjat. Az autofágia finomműködésének megértését rengetegen vizsgálják olyan területeken, mint az öregedéskutatás - a japán az egyik leggyorsabban elöregedő társadalom - és a rák, illetve a Parkinson-kór mellett az Alzheimer-kór.
Abe Sindzó emlékeztetett arra, hogy az idei sorozatban a harmadik év, amelyben japán tudóst ismernek el Nobel-díjjal. Hozzátette, nagyon örül, hogy a szigetország vezető helyet tölt be az innovációban, beleértve a biológiát és az orvostudományt, és ezzel a világ javát szolgálja.
A miniszterelnök azt is mondta, biztos abban, hogy Oszumi Josinori eredményei inspirációt jelentenek majd a feltörekvő kutatóknak.