2024. április 26., péntek

Milyen hatással lehet a válás a szülőkre és gyermekeikre?

Ingyenes pszichológiai tanácsadás és lelki segítségnyújtás

A kezdeményezés többéves pályázati- és gyakorlati munka eredménye, amelyet a Tartományi Egészségügyi, Szociálpolitikai és Demográfiai Titkárság támogat, mivel felismerte, hogy a gyermeküket egyedül nevelő szülők különböző nehézségekkel néznek szembe, a válás következményeit pedig gyerekeik is megtapasztalják. A szülőnek legtöbb esetben válási kríziskezelő szakemberre is szüksége lenne, ezért személyes pszichológiai tanácsadás formájában elbeszélgetnek vele az újonnan kialakult, családi helyzettel kapcsolatos témákról, míg a gyermekekkel csoportos foglalkozások keretében dolgoznak. Az első, ingyenes csoportos lelki tanácsadás szeptember 16-án volt, a következő pedig holnap, szeptember 30-án lesz. A szervezők továbbra is várják mindazok jelentkezését, akik úgy vélik, hogy az ilyenfajta tanácsadás segíthet. Az általános iskolásokat felölelő találkozók decemberig tartanak majd, minden pénteken, 19.30 és 21 óra között az Ivo Lola Ribar utca 6. alatt működő Gyermekművelődési Központban (Dečiji kulturni centar). A korlátozott létszám miatt a jelentkezés kötelező, amit az érdekeltek megtehetnek a Besplatna škola roditeljstva za samohrane roditelje i savetovalište za decu Facebook-os oldalon, vagy a 069/63-30-96-os telefonszámon, illetve a dkcns.org@gmail.com e-mail címen.

A héten még várjuk a jelentkezőket, hiszen az első két hét mindig az ismerkedés jegyében telik. Ha valaki szeptember 30-a után jelentkezik, és lesz még szabad hely, természetesen bekapcsolódhat a munkába. Bizonyos idő elteltével a válással kapcsolatos témák feldolgozására is sor kerül. A gyerekek esetében nagy hangsúlyt fektetünk az önbizalom témakörére, a manipuláció felismerésére és elkerülésére, valamint a megfelelő kommunikáció lehetőségeire. Miután a csoporttagok megismerik egymást, konkrét problémák is szóba kerülnek majd, hiszen ez az egyik célunk, mivel egy olyan biztonságos, ítéletmentes környezet megteremtésére törekszünk, ahol a gyerekek félelem nélkül, őszintén beszélhetnek mindarról, ami bántja őket. A pályázat hat évvel ezelőtt indult útjára, így olyan résztvevő fiataljaink is vannak, akik évről évre kortársaikkal megosztják saját tapasztalataikat. Ez alatt az idő alatt a szülőkkel közösen személyes lelki tanácsadás és informatív jellegű segítségnyújtás zajlik – nyilatkozta lapunknak Vesna Premić, a pályázat koordinátora.

Az individuális tanácsadás keretein belül a szülőkkel olyan témákat dolgoznak fel, mint a szülő-gyermek kapcsolat, a válás fázisai, az adott problémák meghatározása, valamint a megoldáshoz vezető lépések felismerése, és a szülők a saját gyermekeiknél észlelt változásokról is folyamatosan beszámolnak. A csoportos foglalkozásokat Jovana Trbojević és Danka Đukanović okleveles pszichológusok (mesterfokozat) vezetik, míg a szülőkkel az egyéni igényeknek megfelelően Vesna Premić, a pályázat koordinátora, szintén okleveles pszichológus foglalkozik.