2024. április 26., péntek

Ki lehet Szerbia új elnöke?

Nem valószínű, hogy az ellenzék közös jelöltet állít

A szerb politikai pártok felemás válaszokat adtak a B92 belgrádi csatorna megkeresésére azzal kapcsolatban, kit jelölnek a jövőre esedékes elnökválasztásokon. Az ellenzéki pártok illetékesei tagadják, hogy egyeztetések folynának egy közös jelölt állításáról.

Lelkileg és fizikailag is jól fel kell készülnie az európai beállítottságú pártok jelöltjének, jelentette ki Dragan Šutanovac, a Demokrata Párt nemrégiben megválasztott új elnöke. Sanda Rašković Ivić, a Szerbiai Demokrata Párt elnöke számára ugyanakkor a Koszovóval, Európai Unióval és NATO-val kapcsolatos álláspontok a legfontosabbak, a nemzeti érdekek védelmét hangsúlyozta.

Az már szinte biztosra vehető, hogy választásokon indul Miroslava Milenović, a Korrupcióellenes Tanács jelenlegi tagja, ezt maga helyezte kilátásba. Sokan Saša Jankovićot látják a demokratikus ellenzék jelöltjeként, aki viszont nem akarta kommentálni a találgatásokat.

Vojislav Šešelj biztosan indul, a Szerb Radikális Párt már eldöntötte, hogy a pártelnököt javasolja államfői tisztségre a polgároknak.

Bár a hatalmi Szerb Haladó Párt még nem közölt konkrétumot, sokan tudni vélik, hogy ezúttal nem Tomislav Nikolić jelenlegi államfő lesz e párt jelöltje. A leggyakrabban emlegetett esélyes erre a jelöltségre Zorana Mihajlović. A radikális pártvezér is szinte biztosra veszi, hogy Vučić Mihajlovićot javasolja majd. Az SZHP elnöke azonban az ezzel a témával kapcsolatos újságírói kérdéseket rendre azzal a véleményével utasítja el, hogy sok teendő van még az elnökválasztásig, a kérdés a későbbiek során lesz aktuális.